O Srpskoj Krajini u Otavi

0

U punoj sali SPC Sveti arhanđel Stefan o knjizi je govorio predsednik Fondacije, bivši kanadski ambasador u Jugoslaviji, Džejms Biset.

Biset je naglasio da se radi o izuzetnoj knjizi koja pruža sveobuhvatni prikaz složenog i stranom čitaocu nedovoljno poznatog pitanja istorije krajiških Srba. Naveo da je reč o prvoj studiji na engleskom jeziku koja govori o petovekovnoj tragičnoj istoriji Srba Krajine. ‘Hronika Krajine’ svedoči o :“Istoriji heroizma i tragedije Srba čiji značaj daleko prevazilazi granice bivše Vojne krajine i tiče se najznačajnijih perioda evropske istorije.

 

 

Bivši ambasador Kanade u Jugoslaviji: Džejms Biset
 

 

”Ovo izvrsno delo obavezno je štivo za svakoga ko želi da razume složenu i krvavu istoriju balkanskog bureta baruta,” rekao je Biset, naglašivši da je knjiga dobro napisana, da je veoma čitljiva i sadrži brojne istorijske detalje.

Ova monografija je obogaćena sa 16 mapa i 105 slika i ilustracija preko potrebanih svakom čitaocu za lakše razmevanje istorije Krajine. U kontekstu uzajamnih tužbi za genocid Srbije i Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde, Biset smatra da ”Hronika Krajine” predstavlja značajan doprinos razumevanju problema koji su ponovo predmet sporenja.

U drugom delu večeri Maja Čolić i Uroš Maksimović su pročitali odlomke iz knjige ”Hronika Krajine” uz propratno prikazivanje četrdesetak slajdova , mapa i slika koje ilustruju ovu monografiju.

Na kraju večeru predsednik Fondacije lorda Bajrona je uručio jedan primerak knjige Snežani Jakšić, predstavniku CSO sv Stefan kao poklon crkvenoj biblioteci. Boba Borojević se u ime organizatora zahvalilia prisutnima u publici, predsedniku Fondacije Džejmsu Bisetu na izvanrednom prikazu knjige kao i na odgovorima na pitanja iz publike koja su usledila po završetku programa.

Knjiga ”Hronika Krajine: Istorija Srba u Hrvatskoj, Slavoniji i Dalmaciji” dr Srđe Trifkovića može da se nabavi i preko internet prezentacije Fondacije lorda Bajrona za balkanske studije www.balkanstudies.org.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here