O Milevi i na srpskom i u Švajcarskoj

0

Glumačka ekipa pozorišta "Duga"
 

Većina Srba zna ko je bila Mileva Ajnštajn, ali mnogi ne znaju šta se desilo sa njenim potomstvom. Na isti način na koji su za naš nacionalni korupus izgubljeni Milevini sinovi i unuci, danas se gube hiljade Srba iz druge i treće generacije iseljenika. Pozorišna predstava Miodraga Lukića, našeg književnika iz Švajcarske i osnivača pozorišta "Duga", govori pre svega o Milevi ženi i majci, pa tek o Milevi naučnici.
 

Plakat za predstavu

Pretprošle godine u pozorištu "Duga" premijerno je izvedena predstava na nemačkom jeziku o Milevi Marić-Ajnštajn, a bilo je planirano da na dan postavljanja nadgrobne ploče na groblju Nordhajm u Cirihu bude odigrana na srpskom i na nemačkom jeziku. Nekako se desilo da Ministarstvo za dijasporu u ovom projektu zaobiđe pozorište "Duga", pa je za ovaj događaj angažovana pozorišna trupa iz Beograda, ali, nažalost, nisu došli da odigraju predstavu u Cirihu kako je bilo planirano.
 

"Bili smo povređeni činjenicom da smo zaobiđeni i da je Ministarstvo za dijasporu angažovalo pozorišnu trupu iz Beograda i debelo platilo, iako smo ih u više navrata izvestili da smo pripremili predstavu na dva jezika i da ćemo je odigrati besplatno", kaže Gordana Ranđelović, glumica koja će 30. januara premijerno odigrati ovu monodramu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here