pixabay.com

Vitamini i minerali koje bi u ovo doba godine trebalo da unosimo u organizam i to iz više razloga.

Dijana Nikitina, nutricionista kaže da je tokom jeseni važno unositi vitamine D,C, B i magnezijum.

Vitamin D

Kako kaže, vitamin D pomaže telu da prilagodi svoj cirkadijalni ritam usred skraćivanja dnevne svetlosti i važan je za imunitet i održavanje dobrog raspoloženja.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost, ali se, pored dijetetskih suplemenata, može naći i u masnoj ribi, ulju jetre bakalara, goveđoj jetri i crvenom mesu, kao i u pečurkama i jajima.

Tu su i namirnice obogaćene vitaminom D, kao što su mleko, sok od pomorandže i žitarice koje se jedu za doručak.

Vitamin C

Vitamin C je važan jer jača nervni sistem i pomaže u smanjenju umora. Najbolji izvori vitamina C su agrumi i bobice, paprika, brokoli, karfiol, prokulice, lisnato povrće, kivi, papaja, mango i paradajz.

Ovaj vitamin se lako gubi tokom kuvanja, pa je idealno da se ove namirnice konzumiraju sirove ili lagano kuvane kako bi se sačuvala njegova vrednost, prenosi Index.hr.

Vitamini grupe B

Vitamin B1 se nalazi u integralnim žitaricama, semenkama suncokreta, pasulju, grašku i svinjetini, dok su mlečni proizvodi, jaja, spanać, brokoli i bademi bogati vitaminom B2.

Najbolji izvori vitamina B3 su piletina, riba (posebno tunjevina i losos), kikiriki, slanutak i semenke, dok je vitamin B5 prisutan u piletini, krompiru, suncokretovim semenkama, avokadu i jajima.

Vitamin B6 se nalazi u bananama, tunjevini, ćuretini, krompiru i integralnim žitaricama, a izvor vitamina B7 su jaja, semenke suncokreta, orasi – posebno bademi i orasi, banane i karfiol.

Vitamin B9 ćete naći u lisnatom zelenom povrću, kao što su spanać i kelj, mahunarke, citrusi i avokado, a vitamin B12 isključivo u proizvodima životinjskog porekla, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi. Vegani ga dobijaju iz obogaćene hrane ili suplemenata.

Magnezijum

Magnezijum se može naći u mnogim namirnicama, posebno biljkama, orašastim plodovima i celim žitaricama.

Nutricionista je napomenuo da smanjenu potrošnju bilo koje od navedenih namirnica treba nadoknaditi uzimanjem vitaminskih kompleksa, minerala i antioksidanata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here