EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić, Željko Komšić i Milorad Dodik

Novi skandalozan potez iz kuhinje predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, čestitka tzv. Kosovu na samoproglašenoj nezavisnosti baš na Dan državnosti Srbije, izazvala je oštra reagovanja u Srbiji i Republici Srpskoj. Iz Banjaluke je Komšiću poručeno da je to “čestitka lažnoj državi od lažnog člana Predsedništva, uz laž da to čini u ime BiH”.

– Željko Komšić je inače privatni član Predsedništva i SDA Bakira Izetbegovića, pa je takvo i njegovo ponašanje, privatno – komentariše za “Vesti” Zoran Anđelković, nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM.

On ističe da BiH nije priznala Kosovo i da Komšić ne može da šalje takve čestitke.

– To je kršenje svih zakonskih procedura u funkcionisanju Predsedništva BiH – ocenio je naš sagovornik.

Anđelković je ukazao na činjenicu da međunarodna zajednica toleriše ovo privatno ponašanje predsedavajućeg BiH i njegovo svakodnevno kršenje Dejtonskog sporazuma, dok se Republika Srpska zalaže za poštovanje tog međunarodnog sporazuma.

– Toleriše se, kako vidimo i to što Komšić čestita državnost delu teritorije Srbije. Srbija poštuje celovitost BiH, a on u svojim izjavama direktno deluje protiv celovitosti Srbije – istakao je Anđelković uz ocenu da se i na ovom primeru jasno vide dvostruki aršini međunarodne zajednice.

Jasno je, prema rečima Živojina Rakočevića, direktora Doma kulture u Gračanici, pisca i novinara, da su osnovni principi međunarodnog prava prekršeni na KiM, uz ogradu da se to više neće događati i da je Kosovo jedinstven slučaj.

– Potom su moćne politike svetskih sila nastavile kršenje međunarodnog prava na raznim nivoima. BiH je postala obrazac sistema bez sadržaja i kršenja obavezujućih sporazuma. Ako se posmatra iz tog ugla Komšić čestita drugom propalom praznom entitetu čiji su rezultati organizovano kršenje ljudskih prava, progoni u doba mira i etnokratija. Vrednosti na koje se poziva su američka i NATO podrška i to je u osnovi jedna ljuštura koja daje smisao tim sistemima – kazao je Rakočević za “Vesti”.

Komšić je čestitku Vjosi Osmani, predsednici samoproglašenog Kosova, poslao na Sretenje 15. februara, mada političari kosovskih Albanaca to obeležavaju 17. februara. U njoj je naveo da BiH i Kosovo “dele zajedničke strateške spoljno-političke prioritete”, članstvo u NATO i EU i da do tog cilja mogu stići samo zajedno i u saradnji sa partnerima koji dele iste vrednosti.

Iz Srpske se čulo i da je očito da je Komšić hteo da isprovocira Srbe, jer je to sva njegova politika otkako je kao “lažni Hrvat pobačen na izborima”. Ovim potezom je, smatra, Snježana Novaković Bursać, predsedavajuća Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Skupštine BiH, Komšić priznao da nije član Predsedništva BiH i potvrdio da je jedan od vrednijih i upornijih rušitelja BiH.

– Šta god mislio privatno, BiH nije, niti će priznati Kosovo, pa nema pravo da upućuje takve čestitke – rekla je ona.

– BiH nije priznala Kosovo niti će ikada to učiniti dokle god je Srpske, prokomentarisao je profesor Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj za Kosovo onlajn, ocenivši da Komšić pokazuje da ne poštuje odluke Predsedništva BiH. Dušanka Majkić, delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta ocenila je da Komšić ne čini ništa da bi smirio uzburkane strasti, već gleda sa koje će strane potpaliti vatru. Ako Bošnjaci, kako kaže, ne žele da žrtvuju BiH, morati da žrtvuju Komšića.

Besmisleni incident

Živojin Rakočević kaže da je sigurno da sa političkim idejama Željka Komšića i Vjose Osmani, sa propalom ekonomijom i proizvodnjom neprijatelja, oni ne bi opstali ni nedelju dana.

– Paradoksalno je da dugo vremena popunjavaju sistemsku prazninu svojim odsustvom identiteta, političkom prazninom i besmislenim incidentima. Čestitka Kosovu je besmisleni incident, i najviše govori o tragikomičnom položaju njenog pošiljaoca – zaključio je Rakočević.

Komšiji ruši granice

Predsednik DNS Nenad Nešić smatra da je čestitkom Komšić pokazao da je tragikomična figura, jer veoma dobro zna da je “udar na celovitost i suverenitet Srbije istovremeno udar na celovitost i suverenitet BiH”.

Komšića je zapitao kako se može zalagati za nepromenjivost granica BiH, a komšiji rušiti granice?

– Ne može jedno u BiH, a drugo u Srbiji, ili bilo gde. Isti princip važi i u Srbiji i ovde. Da je Komšiću zaista stalo do BiH borio bi se protiv priznanja takozvanog Kosova žešće nego mi Srbi – poručio je Nešić.