Novi radar plaši vozače

0

Za razliku od prethodne generacije radara, ovaj najnoviji ne registruje samo prebrzu vožnju, već proverava i razmak između vozila koji se mora poštovati na autoputu, kao i da li vozač pravilno skreće ili vozi jednosmernom ulicom.

 

Superradar ”Tariffstar SR590”

 

Takođe, na starim radarima često se nije mogla očitati brzina automobila ako se nalazio u istoj liniji sa još jednim vozilom. Novi "superradar" može odjednom da kontroliše i 20 automobila na četiri trake autoputa i "blica" samo one koji voze prebrzo!

Dobra zarada

Statistika kaže da su radari tokom 2008. godine samo na području kantona Bern registrovali 120.000 prestupnika, a od naplaćene kazne u kantonsku kasu slilo se 13 miliona franaka. Novi uređaj će ovaj "rezultat" u budućnosti sigurno poboljšati.

Kanton Ženeva je već naručio ove radare, kanton Tićino je takođe zainteresovan, a u kantonu Turgau upravo ih testiraju. Inače, za ovaj uređaj potrebno je izdvojiti dosta para – cena mu je viša od 70.000 franaka.

Proizvođač očekuje da će novi radarski sistem zabeležiti 20 do 40 odsto više saobraćajnih prekršaja nego prethodni uređaji. Veruje se da će, zahvaljujući tehnološki usavršenijem radaru, tužiocima posao oko dokazivanja prekršaja biti znatno olakšan, te da će se broj izgubljenih procesa na sudu, po ovom osnovu, osetno smanjiti.

Ima, međutim, mišljenja da će se kantoni upustiti u posao sa "novim oružjem" protiv vozača nadajući se brzoj i lakoj zaradi, i da im krajnji cilj nije povećanje bezbednosti u saobraćaju.

– Tehnička poboljšanja koja povećavaju bezbednost saobraćaja u svakom slučaju su dobrodošla. Ali, ako kantoni i opštine ove uređaje budu kao "zamke" postavljali na mesta gde se nadaju "dobrom ulovu", a ne tamo gde su učesnici u saobraćaju zaista ugroženi, efekti neće biti zadovoljavajući – upozorava političar Gregor Rutz iz SVP.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here