EPA
Rastuće cene goriva

Novi budžet za 2022/23 biće predstavljen 29. marta. Kako se radi o izbornoj godini, stručna javnost smatra da će glavni finansijski akt morati da se kreće tankom linijom kako bi pridobio glasače koji “flertuju“ s laburistima, tako što će predvideti dovoljno potrošnje.

S druge strane, ne sme planirati ni preveliku potrošnju kako ne bi produbio “provaliju“ koju je ostavio kovid.

Istina, premijer Australije, Skot Morison, još nije raspisao savezne izbore, ali zakoni Australijske izborne komisije (AEC) su u tom pogledu jasni, i kažu da izbori moraju da budu raspisani u prvoj polovini 2022.

Opozicioni lider, Entoni Albaneze, prognozirao je da će izbori biti raspisani za subotu, 14. maja, a tradicionalno federalni budžeti su glavni materijal za kampanju.

U slučaju da je prognoza Albanezea tačna, prema mišljenjima koja se čuju u javnosti, to znači da će Morisonova vlada moći da upravlja “šest nedelja postbudžetskim vozom“, dok Oziji ne izađu na birališta.

Očekuje se da će novi budžet imati u vidu nagli porast troškova života. Cene benzina su otišle pod nebo, namirnice su sve skuplje, a nazire se i povećanje kamatnih stopa.

Premije osiguranja postaju toliko neodržive da mnogi odlučuju da se uopšte ne osiguravaju. Inflacija postaje reč od koje se svi plaše.

Zato i ne čudi što je državni blagajnik, Džoš Fridenberg, obećao da će budžet za 2022. to rešiti.

Predstavljajući pojedine stavke u medijima, Frajdenberg je jasno stavio do znanja da ćemo verovatno videti više paušalnih isplata poreza, povećanje subvencija za brigu o deci i potencijalno smanjenje akcize na gorivo, koja je trenutno određena na 44,2 centa po litru.

Opšti je zaključak da je kovid bio šokantno skup. Od JobKeepera do JobSavera, i čitavog niza političkih odluka između, pandemija je primorala vladu da troši mnogo više nego što je očekivala.

Na ovo treba dodati i izdatke u vidu finansiranja prirodnih katastrofa, jer milion Ozija traži vladinu plaćanja nakon razornih poplava na istočnoj obali.

Partner “Dilojt Akses Ekonomiksa“, Kris Ričardson, smatra da su rastuće cene roba i porez koji plaćaju kompanije obezbedile “zgodan“ novac za vladu, neposredno pre usvajanja budžet.

– Ekonomski oporavak zemlje popravlja budžet, a troškovi vezani za kovid su uglavnom gotovi. Dobit od zaposlenja je ogromna, a cene ključnih roba, uključujući rudu gvožđa, ugalj i gas su stratosferske – ocenio je Ričardson.

Za prosečnog kupca ovogodišnji budžet će verovatno biti umereno deljenje gotovine, koji treba da se svidi najširoj biračkoj bazi – porodicama, vlasnicima malih preduzeća i osobama sa srednjim prihodima.

Australijska ekonomija je u usponu, ali troškovi života rastu i vlada ima značajan posao da popuni rupu koja je ostala u budžetu zbog više od dve godine kontrolisane pandemije.

Manji deficit od planiranog

Očekuje se da će federalni budžet za 2022. izaći sa deficitom od oko 67 milijardi dolara.

To je ogromna količina duga, ali je daleko bolja od prognoza koje su predviđale gubitak od oko 98,9 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here