EPA
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski ekspert za ljudska prava zalaže se za uvodjenje novih osnovnih prava – od zaštite klime do politike bez laži.

Novak je, bečkom dnevniku “Kurir”, rekao da se nalazimo, po prvi put, pred situacijom u kojoj je moguće da planeta kolabira i da se sami “izbrišemo”.

“I to ne samo nuklearnim naoružanjem, već zbog klimatskih katastrofa i prirodnih nepogoda se nalazimo u novoj situaciji”, smatra on dodajući da se to vidi i kroz pandemiju, koja ima veze sa brzim smanjenjem raznolikosti vrsta.

Novak ističe da svaki čovek mora imati pravo da funkcioneri govore istinu.Na pitanje šta to znači za slučaj da se dokaže da je austrijski kancelar Sebastijan Kurc govorio neistinu pred istražnim odborom, on je kazao da mogao, na osnovu tog prava, da to i zatraži tužbom.

“Međutim nisu sve laži relevatne. Mora se dokazati da ta laž mene lično pogadja”, objasnio je on. U fokusu Novaka je i manipulacija ljudi povezivanjem podataka.

“IT koncerni bi morali imati posebnu odgovornost, jer čovek ne sme postati roba”, poručio je on.

Novac je zatražio i novo definisanje EU.

“Ne može biti da je projekat evropskog ujedinjenja, koje u osnovi treba da spreči buduće svetske ratove, sada funkcioniše samo na ekonomskom nivou”, kritikovao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here