EPA/Justin Lane
Novak Đoković

Novak Đoković u prvom kolu US opena protiv Moldavca Radua Albota, Hamad Međedović protiv Mađara Fabijana Marožana. To je ishod kvalifikacija. Đoković je svog protivnika čekao, dok se Međedović probio kroz ovu fazu turnira.

Albot na ATP listi zauzima 138. poziciju, ima 34 godine a neverovatno je da on i Novak nikad do sada nisu igrali. Moldavac je najbolji rejting imao na 39. mestu pre pola decenije.

Međutim, iako se do sada nije sastajao sa Albotom, Đoković će imati još jedan jak razlog da ga pobedi osim želje da nastavi takmičenje. Jer, Moldavac je dva puta igrao protiv njegove braće i obojicu pobedio – Đorđa na čelindžeru u Bergamu 2013, a Marka na čelindžeru u Sarajevu 2012.

Međedović će prvi meč u glavnom žrebu US opena odigrati protiv 49. na svetu. Mladi srpski as, 21-godišnji Pazarac, sinoć je preskočio i treće kolo kvalifikacija i prvi put će igrati na “Flašing Medouzu”.

Hamad je već uspeo da se plasira na Rolan Garos, i to dva puta, a jednom i na Vimbldon. Sada je prvi put na US openu i ostaje mu samo još australijski grend slem da se kvalifikuje.

Međedović još nije dobio meč u glavnoj konkurenciji bilo kog grend slema. Kada se gleda rejting protivnika, jasno je da je Marožan favorit jer je mnogo bolje rangiran od srpskog igrača koji je 137. Međutim, i Međedović ima jak adut – u dosadašnjim dvobojima je bolje prošao. Jedini duel na ATP turu, u junu u Štutgartu na travi, rešio je u svoju korist sa 6:7, 6:4, 6:1. Na manjim turnirima njihov saldo je podeljen, Mađar je slavio 2021. na fjučersu u Antaliji, dok se Srbin revanširao na sličnom takmičenju iste godine u Prijedoru.

Marožan je iz Budimpešte, ima 24 godine, a podatak da su njih dvojica pre samo tri leta igrali fjučerse sa nagradnim fondom od 15.000 dolara, a sada će rekete ukrstiti na grend slemu, gde će poraženi u ovom meču dobiti 100.000, a pobednik 140.000 dolara, najbolje govori koliko su brzo napredovali.

Mađar se proslavio kada je prošle godine u Rimu savladao Karlosa Alkarasa, a ima još četiri pobede protiv rivala iz prvih deset. Pred njegovim reketom su pali Kasper Rud, Holger Rune, Aleks de Minor i Grigor Dimitrov.

Ako Međedović uspe da “probije led” u glavnim žrebovima grend slemova, u drugom kolu će igrati protiv boljeg iz dvoboja Danila Medvedeva i Dušana Lajovića.

1 COMMENT

  1. Nole nije osvetnik. On je samo najveci srpski sampion koji izvanredno igra tenis. Najbolje na svetu. A osvetu ostavimo tabloidima i Happy tv.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here