Novak prvi “kosturaš”!

0

Najbolji srpski teniser Novak Đoković postavljen je za prvog nosioca na Vimbldonu, objavili su organizatori trećeg grend slema sezone, koji počinje u ponedeljak, 23. juna. Određivanje nosilaca na trećem grend slemu sezone ne vrši samo na na osnovu ATP liste, već na osnovu formule, koja uključuje i rezultate tenisera na travi. Ta formula je dovela do toga da Novak bude prvi "kosturaš" na najprestižnijem turniru na svetu, ispred Rafaela Nadala, prvog reketa sveta. Do pomeranja je došlo i kod trećeg nosioca, pošto je domaći teniser Endi Marej, peti na svetu, kao branilac titule na Vimbldonu, odmah iza Novaka i Nadala, a ispred dvojice Švajcaraca, Rodžera Federera i Stanislasa Vavrinke.
Za formulu po kojoj se dobijaju nosioci za Vimbldon koristi se ATP lista od nedelje pre Vimbldona, bodovi na travi u poslednjih 12 meseci, kao i 75 odsto bodova najboljeg turnira na toj podlozi tokom 12 meseci pre toga. Taj sistem objašnjava zašto je, pored Novaka, i Marej dosta napredovao pošto je prošle godine osvojio Vimbldon, a godinu dana ranije je igrao u finalu.
Kod žena, nema pomeranja na osnovu formule, tako da je prvi nosilac Serena Vilijams, a slede je Na Li, Simona Halep, Agnješka Radvanjska i Marija Šarapova. Jelena Janković će biti sedmi nosilac u Londonu, a Ana Ivanović 11.

Teniseri
1. Novak Đoković
2. Rafael Nadal
3. Endi Marej
4. Rodžer Federer
5. Stanislas Vavrinka
6. Tomaš Berdih
7. David Ferer
8. Miloš Raonić
9. Džon Izner
10. Kei Nišikori

Teniserke
1. Serena Vilijams
2. Na Li
3. Simona Halep
4. Agnješka Radvanjska
5. Marija Šarapova
6. Petra Kvitova
7. Jelena Janković
8. Viktorija Azarenka
9. Anđelika Kerber
10. Dominika Cibulkova

 

Krajinović bez glavnog žreba

Filip Krajinović nije uspeo da se plasira u glavni žreb ovogodišnjeg Vimbldona pošto je u drugom kolu kvalifikacija poražen od 220. sa ATP liste Jana Herniha iz Češke sa 6:3, 6:4. Srbiju će na Vimbldonu u singlu predstavljati Novak Đoković i Dušan Lajović, kao i Nenad Zimonjić u paru sa Kanađaninom Danijelom Nestorom.
Kod dama će igrati Jelena Janković, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski i Jovana Jakšić, dok su Vesna Dolonc i Aleksandra Krunić eliminisane već u 1. kolu kvalifikacija.

 

 

Poraz Jelene u Istbornu

Jelena Janković poražena je treći put na startu turnira na travi u Istbornu (2004, 2009. i sada 2014), poslednjoj pripremi pred Vimbldon.
Bolja od nje bila je 42. na svetu, mlada Amerikanka Medison Kiz sa 6:3, 6:3 za 66 minuta. Srpkinja će ipak nastaviti takmičenje u konkurenciji dublova, pošto će zajedno sa Frančeskom Skjavone u prvom kolu igrati protiv italijanskog para Sara Erani/Roberta Vinči.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here