Novac za 62 porodice

0

Predstavnici dijaspore su predali pomoć ugroženima
 

Slike poplava koje su nanele ogromnu materijalnu štetu u više naselja opštine Kladovo nisu ostavile ravnodušnim naše ljude koji žive u Nirnbergu i okolini – odlučili su se da se udruže i angažuju u prikupljanju novčane pomoći za ugrožene porodice.

 

Pomagali i Obrenovac

Dijaspora iz Nirnberga pomogla je ranije i Obrenovcu i u taj grad je uputila čak osam šlepera sa po 40 tona robe.

Na inicijativu Ljubinke i Vlaste Istodorović, rodom iz sela Rtkovo, Slaviše Buzdokića iz Kladušnice, Radiše Paunovića iz Grabovice i Dragiše Marinovića iz Kladova, akciji prikupljanja pomoći odazvao se veliki broj Srba, ali i Nemaca.

– Nikada neću zaboraviti 15. septembar, dan kada sam u vreme pauze pogledala Fejsbuk i videla vesti da je Kladovo odsečeno od sveta. Nisam znala gde se nalazim. Najpre sam pomislila to neko širi dezinformacije. Čim sam stigla kući krenula sam da zovem sve koje poznajem da vidim da li je sve u redu. Dva dana sam bila u šoku gledajući neverovatne slike sa terena. Čekala sam da nemački mediji nešto objave, ali ništa nije bilo od toga. Tek posle tri dana nemačka televizija je pustila kratku informaciju, bez detalja. Tada sam rešila da "ustanem" za svoj narod – objasnila je Ljubinka.

Ona je sazvala sastanak kome se odazvao mali broj ljudi i, kako je konstatovala, nažalost, mali broj onih koji su bili prvi u organizovanju pomoći za Obrenovac i BiH.
Ljubinka je pored toga uspela da organizuje štab koji je sakupljao novac i za tri i po nedelje uspela je da prikupi pomoć od 6.200 evra. Odlučeno je da taj iznos bude podeljen na 62 porodice.

U dogovoru sa predstavnicima opštine Kladovo i sa predsednicima mesnih zajednica Reka, Grabovica, Velika Kamenica, Podvrška i Tekija, prošle nedelje Slaviša Buzdokić, Radiša Paunović i Milko Buljandrić obišli su navedena sela i podelili novac porodicama.

Pogođene porodice izrazile su veliku zahvalnost predstavnicima srpske dijaspore iz Nirnberga, koji su najavili dalju pomoć, ovog puta za Zdravstveni centar u Kladovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here