Vesti

Mada su žitelji Grgaja, Blata, Plane, Janturina, Goševa, Poda i drugih sela u mesnoj zajednici Bare na Pešteru, “zaboravljenih” u zabiti na samoj granici Srbije i Crne Gore, još početkom leta, nakon pisanja “Vesti” o nevoljama njihovog tridesetogodišnjeg komšije Milosava Grebovića, najavljivali akciju prikupljanja pomoći ovom teško bolesnom mladiću i njegovim siromašnim roditeljima Miljanu i Radmili, do sada je sakupljeno oko 1.300 dolara i 600 evra, pristiglih samo od naših čitalaca iz Australije i jednog dobrotvora iz Kragujevca, poreklom sa Peštera.

Bolesni mladić

Sve tri australijske donacije stigle su iz Sidneja, Slobodan Nedeljković poslao je 400 dolara, isto toliko stiglo je i od dobrog Veljka, a ovih dana, početkom avgusta, od anonimne porodice iz najvećeg australijskog grada došlo je još 500 dolara. Najavljivana humanitarna akcija na Pešteru još nije počela, prema nezvaničnim informacijama, krenuće najverovatnije u septembru.

Milisav s majkom Radmilom

Donacija od 600 evra poslužila nam je kao prva pomoć, tim novcem Milosavljevi roditelji kupili su brašno, namirnice, sredstva za higijenu, nešto od posteljine i odeće za Milosava, i najneophodnije lekove, koliko znam, izmirili su i dug za struju, donacije iz Australije čuvamo za Milosavljevo lečenje i za popravku porodične kuće Grebovića koja nema vodu i kupatilo, što znatno otežava negu bolesnog mladića – priča profesor Milan Babić, direktor Osnovne škole “Sveti Sava” u Barama i svojevremeno Milosavljev nastavnik koji je prvi pokrenuo akciju za pomoć bolesnom mladiću.

Na žalost, još nismo počeli prikupljanje novca u pešterskim selima, razlog su tehnički problemi, još čekamo potrebne dozvole da krenemo u akciju, mada je ovde ostalo još vrlo malo življa, uglavnom staračkog, ima interesovanja za pomoć Milosavu i njegovim siromašnim roditeljima, nemoćnim da ga leče i da mu, stvaranjem boljih uslova za život, olakšaju bolest – dodaje profesor Babić.

SIROTINjA: Bez uslova za lečenje

– Cilj nam je da Milosavu sakupimo dovoljno novca za kvalitetnu dijagnostiku u Beogradu, koju do sada nije imao, a potom i adekvatno lečenje, on je već godinama na postelji, potpuno nemoćan, jedva stoji i ne može da hoda, iz razgovora sa roditeljima, koji takođe mnogo ne znaju o njegovoj bolesti, u pitanju su ozbiljni neurološki i psihički problemi – naglašava jedan od komšija porodice Grebović i podseća da je Milosav svojevremeno bio najbolji đak škole u Barama i vrstan sportista, razboleo se iznenada dok je bio na školovanju u Kragujevcu.

Otišao je potpuno zdrav, mislili smo završiće škole i biće najbolji u svemu, ništa nije nagoveštavalo bolest i nesreću, a vratio se teško bolestan, iscrpljen i potpuno nemoćan, godinama ne ustaje iz kreveta, trudimo se da mu pomognemo i nađemo leka, ali pomaka nema, a ni novca za ozbiljnije lečenje – ističe Milosavljev otac Miljan.

Stari kreveti

Kuća nam je stara i oronula, zidovi su ispucali, krov prokišnjava, kreveti su stari i dotrajali, ništa nismo mogli da promenimo i popravimo, jer nikakvih prihoda nemamo, a od malo posne planinske zemlje i jedne krave jedva se prehranjujemo, nadamo se da će, nakon tekstova u “Vestima” i akcije koju će pokrenuti profesor Babić i nas bog pogledati, kad bi Milosavu bilo bolje zaboravili bi na težak život i nemaštinu – veli Milosavljeva majka Radmila.

HLADNA I TROŠNA: Kuća Grebovića

Veliko hvala

Profesor Milan Babić i porodica Grebović šalju veliku zahvalnost anonimnoj porodici iz Sidneja koja je Milosavu poslala najnoviju donaciju od 500 australijskih dolara. Zahvalni su i drugim dobrotvorima iz Australije i humanom zemljaku iz Kragujevca, svima žele dobro zdravlje i svaku sreću u životu.

Imaćemo akciju na Pešteru, biće sigurno bar nešto pomoći, ipak, najveće nade polažemo u humanu dijasporu i dobre ljude iz celog sveta, mnogo je Pešteraca na radu u Evropi, nadamo se da će se i oni uključiti u akciju – uveren je profesor Babić.