Nokija ima tri puta veći profit nego lane

0

Rastu su doprineli niži troškovi i veća prodaja. Firma je, ipak, snizila prognozu profita svog glavnog odeljenja mobilnih telefona, jer slabi prodaja skupljih modela, što je uticalo na pad akcija.

 


  

Ukupni promet firme povećan je tri odsto, na 9,5 milijardi evra. Obim prometa dela mobilnih telefona je povećan za osam odsto, na 6,7 milijardi evra, a čista dobit po akciji za 40 odsto, na 0,14 evra i to je njen prvi rast od drugog tromesečja 2008. godine.

Na dobit firme uticalo je prošlogodišnje osetno smanjenje izdataka u odeljenju mobilnih telefona za 700 miliona evra. Zbog smanjene tražnje izazvane recesijom, "Nokija" je otpustila hiljade zaposlenih.

"Nokija" ima stalne probleme u oblasti naprednih telefona i ne uspeva da napravi model koji bi konkurisao "ajfounu" (iPhon) firme "Epl" (Apple). Poslednji "Nokijin" hit u oblasti "pametnih" telefona bio je model N95 predstavljen još 2006. godine.

Generalni direktor "Nokije" Oli-Peka Kalasvo je dodao da su se isporuke pametnih telefona u prvom tromesečju povećale za 50 odsto na godišnjem nivou. Njihova prosečna cena je u odnosu na prethodno tromesečje smanjena 17 odsto, prenele su agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here