Niže plate i za diplomate

0

 

 

Ivica Dačić

Velika medijska buka o enormnim apanažama nekih ambasadora Srbije rezultirala je javnim obećanjem ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da će ministarstvo koje vodi već iduće nedelje početi da preispituje obračunavanje njihovih plata koje idu i do skoro 6.000 evra.
Cifre u hiljadama evra koje se mesečno izdvajaju za ambasadore uzburkale su javnost u Srbiji, naročito zbog činjenice da će zbog mera štednje plate i penzije biti umanjene za deset odsto. Sada je prosečna penzija u Srbiji skoro 216 evra, pa ambasadorka Srbije u Italiji Ana Hrustanović koja, kako su "Vesti" pisale, prednjači na listi najplaćenijih sa 5.700, u ovom momentu, gledano u odnosu na prosek u Srbiji, mesečno dobije više nego 26 penzionera, ili 15 zaposlenih.

Za Sarajevo 4.000 evra

Prilikom utvrđivanja apanaža vodi se računa o tome koliko je skup život u državi u koju ambasador odlazi, pa je prednjačila suma za najvišeg predstavnika u Japanu čiji podaci o zaradi nisu objavljeni. Nejasno je, međutim i zašto Stanimir Vukićević dobija oko 4.000 evra u Sarajevu, ako je poznato da je za život u Bosni i Hercegovini potrebno najmanje u čitavom regionu.

Kako su "Vesti" prenele, prema podacima sa sajta Agencije za borbu protiv korupcije, za najvišom diplomatskom predstavnicom Srbije slede njene kolege u Norveškoj, Milan Simurdić i Brazilu Ljubomir Milić sa oko 5.000 evra, Vesna Arsić u Belgiji sa nepunih 5.000 evra, Šani Dermaku u Slovačkoj i Danko Prokić u Španiji sa blizu 4.200 evra i Petar Vico u Holandiji sa 4.094 evra. Najnižu platu ima predstavnik u Australiji Miroljub Petrović svega 1.087 australijskih dolara, Dragan Bisenić, ambasador u Egiptu sa oko 800 evra i Mirko Jelić, ambasador u Vatikanu sa nepunih 1.000 evra.
Pokazalo se da su nejasni i kriterijumi za dodelu plata, pošto podaci pokazuju da ambasador Radislav Petrović u sukobima zahvaćenom Iraku prima manje od 1.500 evra iako mu sledi dodatak zbog ratnog stanja, dok ambasador Aleksandar Arsić u susednom Iranu dobija tri puta više.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here