Grad Leskovac
Kuće u znaku paprika

Manifestacija Dani paprike u Donjoj Lokošnici kraj Leskovca održana je po 18. put. Ovaj put kiša je pomalo pokvarila događaj na kome se našlo dvadesetak izlagača.

Manifestaciju je otvorila zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević rekavši da se paprika u leskovačkom kraju uzgaja na više od 1.500 hektara, od kojih se pod plastenicima nalazi između 350 i 400 hektara.

– Samo u Donjoj Lokošnici 272 domaćinstva sa ukupno 700 stanovnika papriku uzgaja na blizu 200 hektara, po čemu je ovo mesto pravi rekorder na jugu Srbije i ona je sa pravom zaštitni znak ovog sela. Ovde se proizvede između 30 i 35 tona paprike po hektaru, nakon čije prerade se na godišnjem nivou dobije od 400 do 600 tona aleve paprike – istakla je ona.

Domaćice pokazale umeće

Ni ove godine nije izostalo takmičenje u brzom nizanju paprika, pre svega sorte nizače, na kojem je pobedila Jasmina Banković. Uručene su i nagrade za najlepše izloženu papriku, najmlađem proizvođaču, a priređena je i lutrija.

Porodica Kostić iz ovog mesta se bavi uzgojem i proizvodnjom paprike, a vlasnik Novica Kostić jedan je od najvećih proizvođača paprike u selu. Poseduje svu potrebnu opremu, kao i sušaru odakle se povrće plasira kao sušena paprika, kako na nizovima, tako i kao mlevena i gruvana paprika. U manjem obima uzgajaju i ajvarku, papriku pogodnu za pripremu ajvara i pindžura, čuvenih leskovačkih zimskih specijaliteta.

Porodični posao

Novica Kostić

Kostić kaže da se domaća industrijska paprika u njegovom gazdinstvu proizvodi na jednom hektaru, ajvarka na 50 ari. – Svake godine koristimo subvencije za nabavku opreme, najlona, sistema kap po kap. Proizvode plasiramo na kvantaškoj pijaci u Leskovcu. Osam članova porodice angažovano je na ovom poslu koji sam nasledio od oca, a on od njegovog oca – ističe Kostić.