EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Mi smo suverena, nezavisna država koja je na putu ka EU i uzdamo se da će i Olaf Šolc pokazati uvažavanje, rekao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić u intervjuu za “Handelsblat”.

Uoči dolaska u Berlin i susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, ugledni nemački ekonomski dnevnik “Handelsblat” posvetio je punu pažnju gostu iz Beograda i kao udarnu priču objavio opsežan intervju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Jedno od pitanja odnosilo se na odnose Srbije sa Moskvom i Briselom, konkretno na moguću odluku o pristajanju uz jednu stranu.

– Mi smo naravno vojno neutralni, ali politički nismo, rekao je Vučić. Za mnoge je predstavljalo iznenađenje kada smo jasno rekli da je rat u Ukrajini kršenje međunarodnog prava. U Moskvi nikoga ne zanima da li se Srbija pridružuje autorima sankcija, ali sa druge strane mi imamo nacionalne interese u pogledu Kosova i drugih pitanja, a Rusija i Kina su nas do sada podržavale u Savetu bezbednosti UN. Mi smo odlučno na putu ka EU i to je bio i ostao naš strateški cilj. Zato ja dolazim u Nemaccku.

Ne verujem u sankcije

Potom je usledilo pitanje o očekivanjima od susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

– Sreo sam ga 2016. godine u Hamburgu. Bio je jedan od malobrojnih dobrih sagovornika (koji saslušaju naše stavove). Mi smo mu veoma zahvalni na tome što je u pogledu mogućeg ulaska u EU država sa prostora bivše Jugoslavije kritikovao ponašanje Brisela kao neprihvatljivo. To uzimamo veoma ozbiljno i to nam budi nade – rekao je Vučić.

Pritom, on poručuje domaćinima da je Nemačka u Srbiji omiljenija od Evropske unije, a da je Angela Merkel ozbiljno shvatala argumente Beograda i saslušala srpsku stranu:

– Nadamo se da će i njen naslednik Olaf Šolc pokazati isti respekt i uvažavanje. To je sve što nam je potrebno. Mi nikog ne molimo za novac. Mi želimo samo dobre evropske izglede.

Dvostruki aršini

Na potpitanje da li ga je neko iz Brisela ubeđivao da pristane na uvođenje sankcija, odgovor je bio jezgrovit i precizan: “Brisel nam je poručio: Trebalo je da ih sa nama zajedno uvedete. To bi poboljšalo vašu situaciju u postupku oko prijema”. Autori intervjua su pitali i to da li strepi od toga da Srbiju smatraju “ruskom podmornicom”.

– Nismo mi nikakva podmornica ni marioneta. Mi smo suverena, nezavisna država koja je na putu ka EU. Bićemo uvek ponosni na svoju nezavisnost – odgovorio je predsednik Srbije.

To što opada podrška građana Srbije ulasku u EU, Vučić je objasnio složenim stanjem koje ga brine.

– Kada bi sutra bio održan referendum o pristupanju 44 odsto bi bilo protiv, a 35 odsto za taj korak.

Kao razlog je naveo to što ljudi u Srbiji slušaju samo jedno te isto – da bi Srbi trebalo prethodno da priznaju nezavisnost Kosova.

– Mnogi su siti toga dok istovremeno vide kako u Ukrajini danas iste te zapadne sile imaju sasvim drugačiji pristup. Naši građani zato imaju osećaj da se radi o dvostrukim aršinima. Ipak, kažem jasno da mi nepokolebljivo ostajemo na putu ka EU – zaključio je predsednik Srbije.

Ceo region hoće u EU

Aktuelna diskusija oko prijema Ukrajine u EU mogla bi da bude šansa i za Srbiju, upitali su nemački novinari.

– Nadam se tome, ali uzdam se i u Olafa Šolca i njegove stavove oko potrebe ubrzavanja procesa prijema i Zapadnog Baljkana kao dela Evrope. A ne govorim samo u ime Srba. Nama svima u regionu su potrebni jasni, ostvarivi ciljevi – kazao je Vučić.

Sa Putinom 19 puta

Na opasku novinara da predsednik Srbije bolje od svih stranih političara poznaje Vladimira Putina, Vučić je odgovorio da se sa predsednikom Rusije sreo 19 puta, poslednji put u novembru prošle godine. Tada su, kaže, o Ukrajini razgovarali samo nekoliko minuta.

1 COMMENT

  1. Ма какве марионете. Ми смо поносан, Божански народ. Печалбаримо по целом свету (ничије слуге) певамо Титову интернационалу, градимо цркве по целој планети и шаљемо паре “српским” политичарима у отаџбини. Нико нам не може ништа!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here