Nisam svrgnut, nastavljam borbu

0

Smenjeni predsednik Ukrajine Viktor Janukovič izjavio je juče u ruskom gradu Rostovu na Donu da namerava da "produži borbu za budućnost Ukrajine protiv onih koji strahom i terorom nameravaju da osedlaju Ukrajinu".
Na konferenciji za štampu, Janukovič je rekao da "niko nije njega zbacio sa vlasti", već da je bio prinuđen da napusti Ukrajinu, jer je postojala opasnost za njegoz život".
On je kazao da vlast u Ukrajini pokušavaju da zauzmu "fašisti" koji predstavljaju manjinu u Ukrajini, i dodao da se zalaže za realizaciju sporazuma između njega i opozicije od 21. februara.
On je rekao da su pred njim redovni izbori, donošenje novog Ustava, ali i istrage protiv svih onih koji su pravili nasilje na ulicama.
"Moramo da omogućimo normalan život građanima Ukrajine. Biće teško da izađemo iz ove teške situacije. Trebaće vremena da se suočimo sa svim uzrocima i posledicama ovih događaja, ali Ukrajina je jaka zemlja i rešićemo sve", rekao je Janukovič.
On je podsetio da je jedan dogovor već potpisan sa opozicijom, ali da su oni potom uzeli oružje u ruke, počeli da uništavaju kuće, crkvu, kulturu, nevine ljude. "I to se i sada događa", rekao je on.
Taj dogovor je dao neku nadu, ali ono što se dogodilo kasnije teško je opisati, dodao je. I neki poslanici su krenuli u fizičko nasilje, rekao je.
On je rekao da su vođe protesta na Majdanu ti koji su promovisali nasilje.
 

Stid
Na pitanje novinara da li se oseća posramljeno, rekao je da mora da se izvini najpre svom narodu zato što je dozvolio da se ovo desi, i nije osigurao stabilnost zemlje. "Nisam nigde pobegao, otišao sam u Harkov", objasnio je uz napomenu da je tamo "morao da se sastane sa određenim aktivistima".

 

Protiv vojne akcije
Govoreći o Krimu, rekao je da on mora da ostane deo Ukrajine, naravno "sa svojom autonomijom".
– Verujem, da je svaka vojna akcija neprihvatljiva, verujem da će Ukrajina ostati ujedinjena, dodao je Janukovič.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here