Vesti
Osvećenje slavskog znamenja na Svetog Nikolu

Naši ljudi širom Australije svečano su u utorak obeležili Svetog Nikolu, najčešću slavu srpskih porodica. Smatra se da pola Srba slavi Nikoljdan, dok druga polovina ide na slavu u goste, što najbolje govori o rasprostranjenosti ovog sveca kao zaštitinika u našem narodu.

Iako je bio radni dan, hramovi širom Petog kontinenta bili su puni vernika i slavara. Očekivano, najviše sveta okupilo se u crkvama posvećenim Svetom Nikoli, koje se nalaze u sidnejskom Blektaunu, u naseljima Vulungaba i Vajkol u Brizbejnu, kao i u hramu u Džilongu.

Blektaunska Crkvena opština je svečano proslavila svoju hramovnu slavu, a liturgiju je u prisustvu velikog broja vernika služio episkop australijsko-novozelandski Siluan, sa sveštenstvom srpske i ruske Crkve.

Po ophodu oko hrama, vladika je blagoslovio slavsko znamenje i sa domaćinom slave Draganom Jokićem prelomio slavski kolač. Domaćinstva za sledeću godinu prohvatio se Entoni Džefri.

Liturgiji u Blektaunu prisustvovali su uvaženi gosti iz državne i lokalne vlastI – Stiven Bali, poslanik izborne jedinice Blektaun u Parlamentu Novog Južnog Velsa, i odbornik u Gradskom veću Blektauna Susai Bendžamin.

Nakon liturgije u crkvenoj sali je poslužen slavski ručak koji su zajednički pripremili Dragan Jokić sa svojom porodicom i Kolo srpskih sestara „Jugovića Majka“.

Prisutne u sali pozdravili su predsednik Crkvene opštine Dragoljub Brkljač, odbornik Susai Bendžamin i paroh Nemanja Mrđenović. U svom obraćanju, vladika Siluan je biranim rečima, na srpskom i engleskom, govorio o životu Svetog Nikole, a zatim i o značaju duhovnosti u današnjem vremenu. Episkop je posebno podvukao da je ljubav dar Duha Svetoga i da je moramo brižljivo čuvati tako što je delimo između sebe.

Otac Nemanja i Dragoljub Brkljač su u ime Crkvene opštine Sveti Nikola uručili prigodne poklone uvaženim gostima Susaiju Bendžaminu, arhimandritu Petru (Raduloviću), protojereju Samuilu Višnjevskom iz ruske crkve i protođakonu Petru Mrakiću.

Liturgiju u crkvi Svetog Nikole u Vulungabi u Brizbejnu, služio je starešina hrama, otac Miloš Raketić, uz sasluženje sveštenstva srpske i drugih pravoslavnih crkvi. Otac Miloš je slavarima presekao slavske kolače i poželeo srećan praznik.

Episkop Siluan i najstariji blektaunski parohijani Mitar Rebić i Sofija Urukalo
Liturgija u Crkvi Svetog Nikole u Vulungabi
Obrtenje slavskog kolača u brizbejnskom hramu
Otac Miloš je presekao kolač slavarima
Otac Nemanja je uručio dar opštinskom odborniku Susaiju Bendžaminu
Prota Aleksandar sa slavarima
Prota Aleksandar sa slavarima
Red za pričešće u Crkvi Svetog Luke u Liverpulu

Slavari i naslednici

U novoj crkvi Svetog Luke u sidnejskom naselju Liverpul, liturgiju je služio, vernike pričestio i na desetine slavskih kolača presekao prota Aleksandar Milutinović, a odgovarala pevnica na čelu sa ipođakonom Nikolom Zbiljićem.

U svojoj besedi otac Aleksandar je slavarima čestitao praznik i naglasio da pravoslavni vernici svetog Nikolu smatraju borcem za Hristovu veru, a njegovo ime znači narodni pobeditelj, jer grčka reč “niki” znači pobeda, a “laos” znači narod, vernici.

Posebno je naglasio da je Svetom Nikoli posvećeno više od 1.100 crkava u Srbiji i rasejanju gde žive Srbi na svim kontinentima, uključujući i Australiju, gde u svim većim gradovima postoje svetinje posvećene ovom svecu.

Mnogobrojni slavari koji su doneli slavsko znamenje i kolač u Liverpulu, poveli su sa sobom sinove i kćeri kako bi ovi u godinama koje dolaze preuzeli i čuvali krsnu slavu svojih predaka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here