T. Ostojić
Foto: Ilustracija

Cene najma nekretnina u Australiji ponovo su porasle, i to za 6,4 odsto u prvih devet meseci ove godine, a 8,4 odsto u poslednjih godinu dana, pokazuju najnoviji podaci kompanije za istraživanje tržišta CoreLogic. Samo u septembru su cene najma u Australiji porasle za 0,7 odsto.

Stalni rast kirija podstaknut je, pre svega, izuzetno malom ponudom kuća i stanova za iznajmljivanje, pošto je stopa dostupnih nekretnina u septembru pala na rekordno niskih 1,1 odsto na nivou cele zemlje.

U glavnim gradovima država i teritorija ova stopa je još niža i iznosi svega jedan procenat. Tek nešto povoljnija situacija je u regionalnim gradovima gde ima 1,2 odsto slobodnih stanova i kuća za najam.

Neki glavni gradovi poput Adelajda zabeležili su na novoj listi šokantno nisku stopu dostupnih nekretnina od svega 0,3 odsto od ukupnog broja kuća i stanova u ovoj državi. Za razliku od glavnog grada Južne Australije, stanje je daleko bolje u Hobartu, na Tasmaniji, sa 2,5 procenata slobodnih nekretnina.

Ovakva situacija je alarmantna i predstavlja drastičnu promenu na tržištu u odnosu na period pre pandemije, upozorava direktor istraživanja CoreLogic-a Tim Loules.

– Tržišta iznajmljivanja nekretnina ostaju veoma sužena skoro svuda. Prosek dostupnih nekretnina u glavnim gradovima u Australiji, pre kovida, iznosio je 3,1 odsto, a sada imamo neke od tih gradova u kojima je stopa slobodnih kuća i stanova konstantno ispod jedan odsto. To je u najmanju ruku alarmantno – rekao je Loules.

Ovaj stručnjak podseća da rast cena najma koji izaziva niska stopa dostupnih nekretnina, povlači za sobom i druge velike probleme.

– Nema sumnje da postoji širok spektar negativnih društvenih ishoda koji proizilaze iz nedovoljne ponude stanova za iznajmljivanje. Ipak, najgore od svega je povećanje stope beskućništva i života ispod granice siromaštva – napominje Loules.

Statistički podaci ukazuju na to da je tempo rasta cena zakupa u Australiji ipak usporio na većini tržišta, uprkos sve nižoj stopi slobodnih nekretnina. Naime, kirije su porasle za 1,9 odsto u septembarskom kvartalu, što je pad od osam procentnih poena u odnosu na rezultat iz junskog kvartala kada je rast iznosio 2,7 odsto; dok je u prvom kvartalu 2023. zabeležen skok od 2,9 odsto.

Analiza koju je objavio CoreLogic, takođe, pokazuje da je godišnji rast zakupa dostigao vrhunac, i da i dalje ostaje povišen. Naime, cene najma u Australiji porasle su za deset odsto u poslednjih 12 meseci.

– Usporavanje rasta zakupa može izgledati u suprotnosti sa stanjem na tržištu, odnosno, u vreme kada se stope slobodnih stanova i kuća postaju sve niže. Međutim, ovo je verovatno signal da ograničena dostupnost iznajmljivanja primorava na strukturnu promenu u izgledu domaćinstava. Naime, ponovo se formiraju „grupna domaćinstva“, odnosno, domaćinstva, koja se spajaju radi iznajmljivanja, nastoje da maksimiziraju svoje zakupe, kako bi rasporedili visoke troškove na veće domaćinstvo – rekao je Tim Loules.

Podaci koje je iznela Banka državnih rezervi, ranije ove godine, jasno pokazuju porast prosečne veličine domaćinstva, koji je usledio nakon pada prosečnog broja osoba po domaćinstvu tokom najgoreg perioda pandemije.

Takođe, uočeno je da se trend bruto prinosa od iznajmljivanja nekretnina promenio, sa povećanjem vrednosti stanova i kuća, a sporijim rastom zakupnina. U izveštaju se navodi da je u proteklih pet meseci došlo do bržeg rasta vrednosti nekretnina u odnosu na zakupnine, što je i dovelo do blagog smanjenja bruto prinosa za ljude koji daju u najam svoje kuće i stanove.

Melburn najviše poskupeo

Najam nekretnina je najviše porastao u Melburnu, gde su zakupci plaćali skoro šest odsto više tokom septembarskog kvartala. U istom periodu, renta za stanove i kuće je povećana u Sidneju za tri odsto i ovaj grad ostaje ubedljivo najskuplji u Australiji.

Do značajnog skoka u ceni zakupa došlo je i u Adelejdu, Pertu i Brizbejnu, dok su kirije opale jedino u Kanberi, ali neznatno. Najmanji glavni gradovi, Hobart i Darvin, i dalje su ostali relativno stabilni tokom celog kvartala kada je reč o visini najma nekretnina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here