Youtube/HuffPost UK
SZO

Ove letnje sezone u Srbiji su ponovo prisutni virusi korone i groznice Zapadnog Nila, a građane brine i treći, majmunske boginje koje su iz Afrike stigle u Evropu. Kako na Crnom kontinentu raste broj zaraženih od ovih boginja i zabeležen je prvi slučaj u Švedskoj, Svetska zdravstvena organizacija je proglasila globalnu vanrednu situaciju od opasnosti tog virusa. U Srbiji su poslednji put registrovane pre dve godine, a lekari kažu da situacija nije za zabrinutost, ali jeste za oprez.

– Nema razloga za strah što se tiče majmunskih boginja, ali treba poštovati mere zaštite – kaže direktorka instituta “Batut” Verica Jovanović i navodi da je najvažnije znati te mere, kao i kako se prenosi virus.

Važnost informisanosti

– Te boginje se manifestuju pojavom osipa, a zaraza se može preneti direktnim ili indirektnim kontaktom sa zaraženim. Osip prolazi kroz faze razvoja, a najčešće bolest prenosi zaražena osoba i treba biti obazriv u prepoznavanju ospe – rekla je dr Jovanović za RTS i ukazala da je indirektni kontakt posteljina ili kapljični prenos.

Doktorka kaže da kod nas nema razloga za zabrinutost, ali treba biti informisan.

Kao prve simptome navodi jezu, drhtavicu i malaksalost i brzu pojavu ospi koje se od lica spuštaju. Napominje da liče na velike boginje koje su davno iskorenjene, jer je virus iz porodice takvih boginja.

Raste broj obolelih od virusa groznice Zapadnog Nila, jer kako govore podaci instituta “Batut”, u Srbiji je do sada registrovano 14 autohtonih slučajeva, šest više u odnosu na prethodnu nedelju. Prosečna starost obolelih je 65 godina, a u “Batutu” podsećaju da sezona transmisije tog virusa u Srbiji traje od juna do novembra. Na ljude se prenosi putem ujeda inficiranog komarca, a najveći broj ljudi, kažu lekari, nema simptome ili su blagi u vidu povišene temperature i bolova u telu.

Blago oboljenje

Međutim, savetuje se oprez starim i ljudima sa oslabljenim imunitetom, jer u ozbiljnim slučajevima virus može izazvati encefalitis ili meningitis i da bude smrtonosan, pa je u slučaju povišene temperature koja duže traje, slabosti mišića i konfuzije, savet da se zatraži lekarska pomoć.

U Srbiji je prisutan i virus korone, a lekari uz napomenu da je poslednja kovid varijanta blaga, upozoravaju da ima i pacijenata koji razviju tešku kliničku sliku. Broj zaraženih od korona virusa u Srbiji počeo je da raste od maja 2024, a u “Batutu” na osnovu prijavljenih slučajeva kažu da je prosečna starost obolelih 66 godina, dok je kod osoba koje su na bolničkom lečenju, 72 godine. Situacija sa koronom, kako je nedavno rekla doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći, nije alarmantna, jer građani i dalje imaju prirodni i vakcinalni imunitet, ali je upozorila da ima i onih koji se javljaju sa teškom kliničkom slikom, pa se treba paziti.

– Možda ćete imati jedan dan temperaturu, izgubiti čulo mirisa, ali ako u kući imate nekoga ko ima kompromitovani imunitet, za njega to može biti i dalje smrtno, pa se držite mera iz pandemije – posavetovala je ona.

Nalet teških moždanih udara

Ovih dana je sve više pacijenata sa teškim moždanim udarima, rekla je dr Tatjana Golubović, specijalista bolnice “Sveti Sava” u Beogradu, ukazujući da je intenzivna nega puna i da je sve više mlađih ljudi. Lekari, kaže, još veći nalet pacijenata očekuju kada dođe kraj ovom teškom vremenu.

Organizam pacijenata koji boluju od neke hronične bolesti ili hipertenzije iscrpljen je nepovoljnim vremenom, a u bolnici “Sveti Sava” imaju za čak 50 odsto više pacijenata. Dr Golubović objašnjava da je povećan obim posla od kada su vrućine, u smislu pacijenata sa teškim moždanim udarima. – Naše intenzivne nege su pune. Kada imamo promene vremena, posle ovih dana, očekujemo povećan obim posla – kaže dr Golubović.

Ona je navela da se pod teškim moždanim udarom smatraju sledeći simptomi: potpuna oduzetost jedne strane tela, nemogućnost govora, izmenjeno stanje svesti od pospanosti do kome, kao i da je glavni okidač za ovakvo stanje uglavnom hipertenzija.

Kontrola ili panika

Regionalni direktor SZO za Evropu Hans Kluge je izjavio da majmunske boginje, bez obzira na to da li se radi o novom ili starom soju, nisu novi korona virus, jer se zna kako da se kontroliše njihovo širenje.

– Moramo da se pozabavimo majmunskim boginjama. Hoćemo li izabrati da uspostavimo sisteme za njihovu kontrolu i eliminaciju na globalnom nivou ili ćemo ući u još jedan ciklus panike i zanemarivanja – kazao je na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

1 COMMENT

  1. Skretanje paznje sa litijuma ili nacin kako doci do litijuma.Ponovo Korona pa pozatvarati narod,a stranci da udju i da kopaju litijum,a vlast da trpa pare u dzepove svoje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here