pixabay.com

Dehidratacija nije nešto što treba da shvatite olako. Visoke temperature i preterano znojenje mogu da uzrokuju dehidrataciju, što može dovesti do zatvora, umora i glavobolje, napominje nutricionista Tobi King.

Nutricionistkinja Rohini Bajekal izjavila je za “Mirror” da dehidratacija takođe može uzrokovati “probleme sa bubrezima i mozgom u teškim situacijama”. Tobi je otkrio koja pića bi trebalo da izbegavate tokom visokih letnjih temperature.

Gazirana pića

Ideja o otvaranju hladne limenke sa gaziranim pićem je sjajna kada je napolju toplo i sparno, ali Tobi opominje da većina gaziranih pića sadrži kofein, koji povećava proizvodnju urina i dovodi do lučenja više vode iz organizma.

– Iako neka istraživanja o pićima sa kofeinom mogu sugerisati da tečnost u pićima sa kofeinom uspostavlja balans sa vodom izgubljenom zbog diuretičkog dejstva, uvek je sigurnije biti oprezan – rekao je Tobi.

Vino, pivo i alkohol

Tobi je upozorio da će vas svako alkoholno piće samo još više podstaći na mokrenje. On tvrdi da vino, pivo i druga alkoholna pića inhibiraju proizvodnju hormona koji se zove vazopresin.

– Vazopresin je hormon odgovoran za smanjenje izlučivanja vode i njenu ponovnu apsorpciju u telu. Alkohol isključuje ovaj hormon što nas tera da češće idemo u toalet. Kombinacija alkohola i topline može biti vrlo opasna jer možete lako dehidrirati. Dehidracija počinje sa osećajem žeđi, vrtoglavice i umora, ali može biti i ozbiljnije – zbunjenosti i napada panike – objasnio je Tobi.

Energetski napici

Još jedan ne tako dobar izbor tečnosti su energetska pića, rekao je Tobi, upozorivši da se energetska pića ne konzumiraju tokom vrelih dana. Ona su puna šećera, kofeina i drugih hemikalija zbog kojih su loš izbor za hidrataciju po ovim vrućinama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here