Nije se stideo nijednog posla

0

Parastos u Nirnbergu
 

U hramu Sv. ravnoapostola Ćirila i Metodija parastos su služili protonamesnici Marinko Radmilo i Milorad Jovanović zajedno sa sveštenicima Ruske, Grčke i Rumunske pravoslavne crkve.

 

Posle parastosa koji je služen na srpskom, ruskom, grčkom i rumunskom jeziku osveštani su pogača i žito za pokoj duše patrijarhove. Protojerej Marinko Radmilo prisetio se u svom obraćanju sveštenicima i parohijanima naše i druge tri pravoslavne crkve, vremena kada je kao đak bogoslov boravio u Prizrenu u vreme kada je tamo vladika bio Pavle, kasnije srpski patrijarh.
 

"U bogosloviju u Prizrenu vrlo često je uveče dolazio vladika Pavle da bi nama đacima dok smo večerali tumačio Sveto jevanđelje. Imao sam priliku da posetim njegov skromni dom, ali i da u vreme Časnog posta vidim kako nam je vladika Pavle napravio drveni pod u prostoriji gde je bio mermer na kome smo se mi đaci zimi smrzavali. Takođe je pravio i drvene stepenice za Sabornu crkvu u Prizrenu. Sećam se da je tada vladika Pavle pešačeći do manastira i crkava sakupljao trave, sušio ih i sebi pripremao čajeve. Naš patrijarh Pavle je celog života bio čovek koji se nije stideo nijednog posla i siguran sam da će se o njemu kao podvižniku pisati knjige", istakao je protonamesnik Radmilo.

 

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 21. 11.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here