Nije samo Rusija kriva

0

Zigmar Gabrijel

Po mišljenju nemačkog vicekancelara i šefa Socijaldemokratske partije (SPD), Zigmara Gabrijela, ne snosi samo Rusija krivicu za ukrajinsku krizu.
– Sigurno da je i EU napravila greške, iako to ne opravdava ponašanje Rusije. Ali, sasvim sigurno nije bilo pametno stvoriti utisak u Ukrajini da ona mora da se odluči između Rusije i EU, rekao je Gabrijel u intervjuu listu "Rajnišen post" i ponovio: "To ne može da bude opravdanje da se jedna zemlja surva u haos".
Ovi drugačiji tonovi sa nemačkog političkog vrha dolaze u trenutku kada je u Kijevu počeo okrugli sto Oebsa u potrazi za rešenjem u ukrajinskom konfliktu, ali i u trenutku kada se mirovna misija drugog socijaldemokrate, šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera u Kijevu, pretvorila u diplomatsku katastrofu, kako ocenjuju pojedini mediji.
Štajnmajerov susret sa premijerom Arsenijem Jacenjukom je ostao bez uspeha, a ništa bolje nije prošao ni razgovor sa prelaznim predsednikom Oleksandrom Turčinovim, koji nije odustao od "tvrde linije protiv ruskih separatista".
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here