Ni mladi ne veruju srpskoj vlasti

0

Učenici malo poverenja imaju i u međunarodne i domaće organizacije i institucije, poput Evropske unije, nevladinih organizacija, međunarodnih sudova i međunarodnih finansijskih organizacija, domaćeg sudstva, multinacionalnih kompanija.

S druge strane, đaci najviše poverenja imaju u sebe, porodicu, prijatelje i versku instituciju, dok u svoje nastavnike imaju znatno manje poverenja, navedeno je u analizi koju je predstavila nevladina organizacija Građanske inicijative, povodom osme godine od uvođenja predmeta Građansko vaspitanje u domaći obrazovni sistem.

Prema mišljenju učenika, za demokratiju je važno da su građani politički obrazovani.

 

Oko trećine mladih smatra da je bitno da političke stranke imaju različite stavove o društvenim problemima, kao i da se građani organizuju u nevladine organizacije kako bi kontrolisali vlast.

 

Polovina anketiranih učenika smatra da za razvoj demokratije nije povoljno kada se ljudi učlanjuju u političke partije kako bi došli na vlast, kada svako gleda svoje interese, ako na izborima za predsednika države postoji samo jedan kandidat kao i sloboda medija da pišu šta hoće.

 

Učenici izdvajaju sledeće vrednosti: porodica, pravda, lična sloboda, prijatelji, dobro plaćen posao, privatnost doma, slobodno vreme, materijalna sigurnost, prijateljski odnosi među narodima.

 

Pored ovih, vrednosti koje učenici vide kao važne jesu i zaštita socijalno ugroženih, društveni status, tradicija, zaštita manjina.

 

U anketi je učestvovalo 1.955 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i 304 nastavnika Građanskog vaspitanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here