Tanjug/AP
Rade Radivojević

Kompozitoru Radetu Radivojeviću uručena je nagrada “Darko Kraljić” za životno delo u oblasti popularne muzike.

Za više od 50 godina karijere, postao je jedan od vodećih autora muzičke scene. Njegova muzika, pre svega, pleni neiscrpnom melodikom, lirikom i osećajnošću jednog izrazitog, snažnog neoromantičara. Ovaj kompozitor, aranžer, producent, muzičar instrumentalista rođen je 27. aprila 1949. u Vranju. Otac Srboljub kao profesor muzike neretko je menjao mesto službovanja. I otac i majka Bosa su iz Crne Trave, ali su se stalno selili. Živeli su u Surdulici, Markovcu, Rači Kragujevačkoj, Ražnju, Nišu. Deda po ocu Josif bio je muzičar i vodio je dva orkestra, tamburaški i duvački. Bio je berberin, opančar, a imao je i apoteku, ali je iznad svega voleo muziku. Svirao je kralju Milanu i dobio dukat “napoleon” koji se čuva u porodici. U osnovnoj školi Rade je imao svoj orkestar, obožavao je tvist, koji je bio, kako kaže, u neku ruku zabranjeno voće sa Zapada. Čak je dobio i kaznu od direktora škole jer su svirali tvist, ali uprkos tome ostao mu je veran. Srednju muzičku školu upisao je u Nišu. Maštao je da postane kompozitor klasične muzike, a onda su se pojavili Bitlsi.

Školski drug mu je tada bio Goce Nikolovski, pevač benda u usponu Daltoni. Pozvao ga je da uđe u grupu! Uslov je bio da ima električne orgulje. Otac je prodao svoju foto-laboratoriju, pa još pridodao para, otišao u Trst kod ujaka Ace Aranđelovića, fudbalera zvanog Aca Autobus. I tako je dobio električne orgulje i postao član Daltona. Svirali su popularne pesme, gostovali u emisiji Radio Beograda “Veče uz radio”, učestvovali na večerima otvorene forme Beogradskog proleća. Kad su se Daltoni raspali, Rade se 1971. zaposlio u horu Radio Beograda. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu 1974. Supruga Mirjana, tada student prava i on postali su roditelji na početku studija. Imao je 21, a ona godinu dana manje kada se rodio sin Ognjen. Pisao je muziku za decu, film, igrane i dokumentarne televizijske emisije i serije, pozorišne predstave, muzičke špice i reklamne spotove. Objavio je tri autorske ploče i tri diska. Obeležavajući četiri decenije karijere, 2009. u beogradskom Centru Sava, održao je autorski koncert sa više od 100 izvođača. Povodom 50 godina Radivojevićevog rada, RTS je 2019. organizovao koncert pod nazivom “Tragovi”.

Pobednik je festivala Beogradsko proleće, Zlatno zvonce, Beogradski šlager, Interfest Bitola, Pjesma Mediterana… Bio je predstavnik Jugoslavije i Srbije na festivalima u Rusiji, Belorusiji, Bugarskoj, Ukrajini, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Grčkoj. Svirao je sa Bajagom i Instruktorima sa kojima je 1984. snimio album “Sa druge strane jastuka”. Godine 1992. kao pobednik Jugovizije, bio je predstavnik Jugoslavije na Pesmi Evrovizije u Malmeu u Švedskoj sa pesmom “Ljubim te pesmama”, koju je otpevala Ekstra Nena. Njegove kompozicije i aranžmane snimljene su i izvode se u Nemačkoj, Finskoj, Francuskoj, zemljama Beneluksa, Rusiji, Bugarskoj, Makedoniji, Ukrajini, Belorusiji i Austriji.