pixabay.com

Poznat vam je scenario u kojem sednete u neki kafić, naručite čaj pa vam konobari uz čaj odmah donesu i med i limun. E pa, malena pakovanja meda koja dobijamo uz čaj znatno su poskupela pa su ugostitelji sada uz čaj u cenu počeli uračunavati i med, prenosi Dnevnik Nove TV.

– Trudimo se čaj poslužiti kao što je naš dobavljač predvideo, u posebnim čajnicima, lepim šoljicama i taj proizvod zaslužuje cenu koju smo postavili – smatra predsednik Udruženja ugostitelja Grada Osijeka Gordan Šestić.

Onde gde med nije uračunat dodatno se naplaćuje 50 centi, što potrošači ne pozdravljaju.

– To je preskupo. Oprostite, radije šećer onda ili bez meda i šećera – kaže Josip iz Osijeka za Dnevnik Nove TV, a javili su se i drugi gledaoci.

– Ekstra se naplaćuje? Nikako ne bi smelo. To je kao da čovek traži čašu vode. Onda bi trebalo naplatiti i šećer, kafičicu koju stavljaju u vodu, a to je već sve stavljeno u cenu –  kaže Manuel iz Zagreba.

– Za hrvatske prilike čini se previsoko – kaže Suzana, dok Ljiljana iz Podgore dodaje:

– Hvala Bogu da je previše, ne znam za vas, za mene penzionerku je Bože sačuvaj.

– Ako već moraju naplatiti, onda bi bilo fer da malo smanje tu cenu – smatra Ana iz Varaždina.

Retki su oni koji med uopće ne naplaćuju.

– Imamo praksu da ne naplaćujemo med. S obzirom na to da je za dosta naših stalnih gostiju više prijateljski kafić, naša je praksa da ne naplaćujemo med. Dosta gostiju pije ga i uz kafu – kaže konobar iz Osijeka Stjepan Crnić.

Nabavna cena vrećice ugostiteljskog meda iznosi šest centi, a neki ga prodaju 10 puta skuplje.

– Taj dodatni med, to je procena ugostitelja – otkrio je Šestić.

Po tome ispada da je med u ugostiteljskim objektima čak sedam puta skuplji od teglice meda.

– Od jednog kilograma meda, koji je 7 eura, dobijete 80 malih pakiranja. Morate platiti poklopac, teglicu, analizu… Imate do dva evra troška. Postoji nekakav inspektorat, službe koje će nadzirati i kontrolirati te cene – kaže predsednik pčelarskog udruženja Pčela iz Osijeka Slavko Stojanović za Novu TV.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here