EPA-EFE/Ohad Zwigenberg
Benjamin Netanjahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu obišao je fudbalsko igralište u druskom gradu Maždal Šamsu na Golanskoj visoravni gde je raketa pre dva dana ubila dvanaestoro dece i zapretio “oštrim odgovorom”.

– Hezbolah je uz podršku Irana ispalio iransku raketu ovde koja je lišila života 12 čistih duša. Dvanaest dečaka i devojčica koji su igrali fudbal i na nesreću nisu mogli da stignu do skloništa. Srce se cepa zbog te ozbiljne tragedije. Mi grlimo porodice koje prolaze kroz neopisivu patnju – rekao je Netanjahu, preneli su izraelski mediji.

– Ta deca su naša deca, ona su sva deca svih nas. Izrael neće i ne može dozvoliti da to jednostavno prođe. Naš odgovor će doći i biće oštar – najavio je izraelski lider.

On je položio venac na mesto napada i rekao da su Jevreji i Druzi braća.

– Imamo životni zavet, ali to je takođe zavet trenutaka žalosti i tuge – dodao je Netanjahu i apelovao na zajednicu Druza da ne gube nadu, obećavši da će Izrael stajati uz njih „danas, sutra i zauvek“.

Izraelska vojska tvrdi da je raketu iz Libana ispalio islamistički Hezbolah koji ima podršku Irana. Hezbolah je negirao odgovornost.

O poseti se nije izveštavalo dok Netanjahu nije otišao iz Maždal Šamsa.

U njegovoj pratnji je pored vojnih zvaničnika bio šef izraelske bezbednosne službe Ronen Bar i druski spiritualni lider Muafek Tarif, te predstavnici lokalnih vlasti, a posetio je i ožalošćene porodice, objavili su izralski mediji.

Velika grupa lokalnih stanovnika obučena u crno je gurala postavljene prepreke oko mesta raketnog napada tokom Netanjahuove posete i neki su uzvikivali da ode i nosili transparente na kojima je pisalo da je ratni zločinac.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here