Tanjug/AP
Benjamin Netanjahu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je luka Hodejda koju su danas pogodili izraelski borbeni avioni u Jemenu korišćena kao ulazna tačka jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti za prijem iranskog oružja.

Netanjahu je rekao da je napad, oko 1.800 kilometara od izraelskih granica, podsetnik neprijatelju da ne postoji mesto koje Izrael ne može da dosegne, prenosi Rojters.

Istovremeno, kako je izjavio vojni portparol Huta Jahja Sare, da Huti neće oklevati da napadnu “vitalne mete” u Izraelu, nakon izraelskih napada na luku Hodejdu u Jemenu.

Vrhovni politički savet jemenskog pobunjeničkog pokreta Huti saopštio je ranije danas da će “efikasno odgovoriti” na izraelske vazdušne napade na luku.

Izraelska vojska saopštila je da je danas pogodila nekoliko ciljeva Huta u zapadnom delu Jemenu, nakon napada dronom na Tel Aviv prethodnog dana, prenosi AP.

Nekoliko “vojnih ciljeva” je pogođeno u zapadnom lučkom gradu Hodejdi, uporištu Huta, navela je izraelska vojska, dodajući da je napad “odgovor na stotine napada koji su izvedeni na državu Izrael poslednjih meseci”.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na platformi X da je Jemen bio podvrgnut “očiglednoj izraelskoj agresiji” koja je bila usmerena na skladišta goriva i elektranu. On je rekao da napadi imaju za cilj “da povećaju patnju naroda i da izvrše pritisak na Jemen da prestane da podržava Gazu”.

Abdulsalam je kazao da će napadi samo učiniti narod Jemena i njegove oružane snage odlučnijima da podrže Gazu.

Medijska kuća koju kontrolišu Huti u Jemenu javila je ranije danas da su na lučki grad Hodejdu izvedeni intenzivni vazdušni napadi i da izgleda Izrael stoji iza njih.

Televizija Al Masira je objavila da u napadima na skladišta nafte i dizela u luci i na lokalnu elektranu ima poginulih i ranjenih, ali nije iznela druge detalje.

U izveštaju se navodi da je u luci izbio veliki požar i da je veliki broj potrošača ostao bez električne energije. Zdravstveni zvaničnici u Jemenu saopštili su da je u napadima poginulo više ljudi i da su mnogi povređeni, ali ni oni nisu izneli detalje.

U jučerašnjem napadu Huta dronom u centru Terl Aviva je poginula jedna, a ranjeno najmanje 10 osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here