Tanjug
Andrija Mandić

Lideri prosrpskih stranaka u Crnoj Gori, predsednik parlamenta Andrija Mandić, poslanik Milan Knežević, a sa njima i lider Demokrata, potpredsednik Vlade Aleksa Bečić proglašeni su nepoželjnim u Hrvatskoj putem Note koju je Ambasadi Crne Gore u Hrvatskoj uputilo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske. To je nova u nizu nota Hrvatske Crnoj Gori od kada je u parlamentu CG usvojena Rezolucija o genocidu u sistemu logora Jasenovac, Dahau i Mauthauzenu.

Nema reciprociteta

U obrazloženju kažu da su nepoželjni u Hrvatskoj zbog sistemskog delovanja na narušavanju dobrosusedskih odnosa i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.

– MVEP žali što je većina u Skupštini odlučila da zanemari pozive Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore – naveli su oni.

Neki hrvatski poslanici su se u Saboru zalagali da se poslanici vladajuće većine koji su bili za rezoluciju proglase “personama non grata”.

Predsednik Skupštine Crne Gore, lider NSD Andrija Mandić kaže da niko nije mogao da očekuje da će se moderna Hrvatska poistovećivati sa NDH i da će se posle čitave povike Hrvatska da nanese štetu Crnoj Gori sve svelo na reakciju vezanu za trojicu političara.Istakao i da je posebno važno da Crna Gora ostaje posvećena izgradnji dobrosusedskih odnosa.

Nemaju kriterijume

– Iako smo iznenađeni, nećemo preduzimati reciprocitet, rekao je Mandić i pozvao delegaciju hrvatskog sabora u posetu da bi sa kolegama uklonili nedoumice oko Rezolucije. U Crnoj Gori, kaže, imaju prijatelja.

Aleksa Bečić ističe da se u nastupima nije bavio Hrvatskom. Ako dobro razume, kaže, Hrvatska ga je proglasila nepoželjnim, jer su poslanici partije čiji je lider bili za Rezoluciju, mada, ima još predsednika partija koje su glasale i članovi su Vlade, tako da kriterijuma očito da nema.

Ima, kaže, politike, kao i ranije u odlukama nekih drugih suseda.

– Nikada nisam ni ja, ni partija delio žrtve po veri i naciji, zato smo uvek sve genocide i zločine osudili, uvek ističući i zapisujući po više puta da je odgovornost individualna i da ni jedan narod nije i ne može biti genocidan, jer ljude nikada nismo delili osim na ljude i one druge. To je građanska, evropska i civilizacijska vrednost -poručio je on.

E, đede

Predsednik DNP Milan Knežević odgovorio je navodima da “izgleda da su ustaše i nacisti pobedili”.

– Znači moj đed Milan, po kome nosim ime zalud je poginuo na Đurđevdan 1945. oslobađajući Karlovac od ustaša i nacista. Izgleda su oni pobedili, a mi izgubili – napisao je na društvenim mrežama i u svom maniru dodao: “Ubiće me žena, propade nam rezervacija za Rovinj”.

Civilizacijski iskorak

Andrija Mandić smatra da u 21. veku ne mogu postojati ideologije koje oživljavaju fašizam i nacizam.

– Usvajanjem Rezolucije o Jasenovcu napravili smo civilizacijski iskorak i da iskažem zadovoljstvo što su svi poslanici, bez obzira jesu li ili ne glasali za Rezoluciju saopštili da je Jasenovac genocid, naveo je Mandić.

3 COMMENTS

  1. У Црној Гори не постоји просрпска народност, већ само српска. Зато лидери у Црној Гори нисуу лидери просрпских партија него чисто српских.

  2. @Dragane,Nisu oni nikakvi lideri nego su tu radi licnih intertesa,narod njih ne nteresuje.Sada ispada da su Mandic i Knezevic veci Srbi od naseg Dodika, cudno Dodiku ne uvedose sankcije sta mislite zasto?

  3. Zna se. Mile je dobar sa Covicem, Milanovicem i inace – obozava endehaziju. Podseca ga na Republiku Srpsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here