Neoteto lice Srbije

0

Autor sa gostima: Stanisavljević, prota Nikola, Čolaković, Nikolić, Đuričanin i Golubović
 

– Bog ga je vaskrsnuo. Teško bolestan, bio mrtav, pa živ. Duhom se nahranio gore, sada stvara dole – tim rečima je, u punoj svečanoj sali sabornog hrama Sv. Sava u Parizu, pesnika, ovaj put i kompozitora Vlastu, predstavio prota Nikola.

Sve napisano i izvedeno posvećeno je srpski manastirima i pod zajedničkim naslovom (urađen je i CD) "Radosne manastirske pesme".

– Ovo je svetska premijera, prvo izvođenje – naglasio je Slavko Nikolić, beogradski slavni tenor koji je u metropolu Francuske došao i Vlastine pesme izvodio u pratnji svog tria, vrsnih umetnika: Miodraga Čolakovića (klavir), Nikole Đuričanina (violina) i Petra Golubovića (gitara).

– Kamen i cigle naših manastira potiču od pre 800 godina. Rušeni su i vaskršnjavali, kao i pravoslavlje, stradali i u novi život se vraćali, a u njih ući najlepše je pesmom. U manastirima je ono što se Srbima ne može oteti, nadnaravna je snaga tog manastirskog duha, zato se i seli u narod i naraštaj. To će uvek biti "neoteto lice Srbije", kako se i zove zbirka pesama iz koje sam preuzeo i komponovao ovu moju radost – objasnio je autor Vlasta.

 

Slavko Nikolić sa Markom, Anđelom i Marinom
 

Naveo je od detinjstva ide u manastire.

– U prvom delu života ne znajući šta radim, a kasnije me opčinio manastirski duh prema kojem se usmereno kreću monasi i sveštenici, meni je ostalo da pratim sopstvenu intuiciju. Počinjem da pišem pesme, osam je objavljenih zbirki, da bih u poslednje vreme čuo muziku manastirskog duha i spojio je sa stihovima.
Uz protu su otac Justin, izaslanik odbrane puk. Zoran Rašeta, dijasporski aktivista Predrag Janković, vernici, prijatelji, zemljaci… Uživanje je kompletno, "Radosne manastirske pesme" ljupki su vesnici dolazećeg Vaskrsa.

 

Mališani

Marka (10), Anđelu (5) i Marinu (11) Radovanović na koncert su doveli roditelji Svetlana i Nebojša iz Jagodine, a dečica prosuđuju:
– Dobre su pesme i teške za pevanje.
Kad je tako, najmlađe (po četiri godine) u publici, dve Anđele (Radovanović i Lazić) našle su sto, olovke i papire i umesto da pevuše – crtale su manastire.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here