Vesti
Milan Vlašić

Kada izučavate najlepšu knjigu ikada napisanu, na mnogo mesta, u mnogim glavama, videćete da se jedan savet stalno ponavlja.

Kažu da je ponavljanje majka znanja, a jedna poruka se pojavljuje ni manje ni više nego 365 puta. Dakle, ”ne boj se“ je recept srećnog života – za svaki dan u godini.

Najveći neprijatelj

Strah je čovekov najveći neprijatelj. Najviše strahujemo od iracionalnog, nečega što se sigurno neće desiti. Problem je u tome što kada se na nešto fokusiramo, to i privlačimo.
Znate onu izreku: ”Desilo mi se ono od čega sam najviše strahovao, čega sam se najviše bojao“. Neki ljudi to smatraju sposobnošću da predvide budućnost, nazivaju to vidovitošću, nečim pozitivnim. To je nešto mnogo moćnije, nije to nikakva vidovitost, već kreacija.

Kada mislimo na neki problem često, dajemo mu život, ojačavamo ga i prizivamo. Ne mogu da kažem da je to loše jer to radi u svemu, dakle i kada razmišljate o nečemu lepom, kada se nečemu iskreno nadate – vi to privlačite.

Molitva

Ne ulazeći u detalje koji bi mogli povrediti bilo čija osećanja, navodim moje spoznaje i lično razumevanja molitve.

Naime, kada nešto želimo mi o tome mislimo, mi to privlačimo i kreiramo. Kada se molite ne smete polaziti od pretpostavke da to nemate, pa da to želite, već polazite od zahvalnosti što to već imate.

Znam, reći ćete kako da zamislim da imam nešto šta želim, ako to nemam. Tu je ključ svih uspeha i neuspeha. Čim nešto možete zamisliti i osetiti, vi to možete i kreirati.

Opet, bilo to dobro ili loše, ne menja na stvari, jer princip je isti. Dakle u mislima, u svojim najintimnijim molitvama, dovedite se u stanje svesti da to što toliko želite zamislite da već imate, zanemarite tzv. objektivni svet, svet koji možemo spoznati čulima mirisa, dodira, pogleda, sluha i okusa.

To zanemarite u molitvama, već se fokusirajte u stanje svesti, razmišljanja, misli i emocija kao da to što želite već imate. Tu je tajna.

Strah

Kada se nečega bojimo, kada o tome razmišljamo, kod nas se rađa negativna emocija. Kada spojite misao i emociju, imate kreaciju.

Dakle, strahovati od nečega, bilo čega, misliti o tome, osećati to, isto je kao da se molimo da se desi upravo to, čega se bojimo. Opet se vraćamo na početak, da se ljudima dešava ono čega se najviše boje. Sada znamo zbog čega je tako.

Šta je dakle rešenje? Da se ničega ne bojimo, kontrolišemo svoje misli, da se trudimo i vežbamo da nam misli i propratne emocije budu pozitivne, da unutrašnji dijalog o kojem sam već pisao bude optimističan i prijatan.

Džobsov primer

Svi znamo da je Apple jedan od najjačih brendova i korporacija u svetu. Takođe znamo da je njen osnivač i dugogodišnji većinski vlasnik bio Stiv Džobs. On je preminuo prilično mlad, u 57-oj godini. A znate li zašto? Dobro, od bolesti, ali opet, možda to nije stvarni uzrok, bolest je svakako posledica nečega duhovnog.

Stvarni uzrok bi mogla biti njegova percepcija određivanja prioriteta u poslu i životu. On bi svako jutro stao pred ogledalo i rekao sebi: ”Danas ti je poslednji dan u životu, šta je važno da uradiš“.

Na taj način je eliminisao nepotrebne stvari i one manje važne, određivao je prioritete. To je, nesumnjivo bio odličan način eliminacije manje važnih stvari, ali cena određivanja poslovnih prioriteta je bila prevelika.

Nije li on dao instrukcije svom telu, duši, svom anđelu čuvaru, nazovite to kako hoćete, da ispuni tu njegovu komandu, tako da je, relativno brzo, zaista došao zadnji dan njegovog života.

Pogledajte na internetu njegov poznati govor na Stanfordu, videćete o čemu pišem.

Dakle, budite oprezni kako vladate s onim što je toliko moćno, da nas je strah i pomisliti da imamo pristup tome. A imamo pristup. Na kraju, kao što reče muzička legenda, Džon Lenon: ’’Ne bojte se, na kraju će sve biti u redu. Ako nije u redu, onda nije kraj“.

Srećan Božić – Hristos se rodi!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here