Nemica kritikovala muslimanske marame

0

Gerda Horicki

Vladajuća Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD), u okrugu Dortmund-Nordštat, izvestila je u ponedeljak o zahtevu za reizbor zamenice gradonačelnika Gerde Horicki iz redova CDU. Odluka, kako piše list "VAC", nije doneta laka srca, već posle "veoma intenzivnih konsultacija i više rundi savetovanja".
Povod je pismo koje je ova 72-godišnja političarka uputila redakciji "VAC", a u kojem je reagovala na slučaj medicinske sestre sa Sent-Johanes klinike koja je dobila otkaz zbog nošenja marame na poslu.

Naglo promenila izgled
Medicinska sestra turskog porekla koja je od 1999. godine radila na klinici Sent Johanes tužila je poslodavce radi otkaza koji je dobila zbog nošenja marame na poslu. Ova 36-godišnja majka dvoje dece je posle drugog porođaja iznenada počela da nosi marame. To se, međutim, kosilo sa pravilima bolnice koja zabranjuje zabrađivanje na radnom mestu, ali koja, kako je naglašeno, "zapošljava mnoge medicinske sestre i lekare koji su muslimani". Odgovorni na klinici su kategorički odbili kritike da se u ovom slučaju radi o diskriminaciji.

– Kao građanka Nordštata bih, u slučaju bolesti, išla u Sent-Johanes kliniku kako bih doživela vreme bez nošenja marama.
U obrazloženju svoje odluke, SPD u Dortmundu je saopštio da je izjava Gerde Horicki "neprijateljska prema islamu i migrantima" i da je "u suprotnosti sa zadacima i funkcijom zamenice gradonačelnika u delu grada gde je visok procenat muslimana i migranata i potrebe da se omogući njihova integracija".
Dalje se napominje da je ova izjava mogla da se toleriše kao lično mišljenje Horicke, ali da je ova političarka to odbila i pored brojnih nastojanja. Otuda SPD nije imao druge mogućnosti nego da zatraži njen opoziv, kaže se u saopštenju.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here