EPA/Andrej Čukić
Žosep Borelj i Aleksandar Vučić

“Posle četiri sata razgovora, mislim da su dvojica lidera shvatila ozbiljnost situacije”, prenose nemački mediji reči visokog predstavnika EU Žosepa Borelja posle odvojenih susreta sa Vučićem i Kurtijem.

Predstavnici Srbije i Kosova odbili su da se da se sastanu u Briselu, prenosi list “Cajt”. Visoki predstavnik EU Žosep Borelj zato je odvojeno razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Borelj se potom ponovo založio za nove izbore na severu Kosova na kojima bi učestvovala srpska manjina, “jer je to srž problema”.

– Posle četiri sata razgovora, mislim da su dvojica lidera shvatila ozbiljnost situacije. Jasno je da su oni u različitim situacijama, imaju različite pristupe, različito tumače uzroke, kao i efekte, posledice ili rešenja – rekao je Borelj.

Još nekoliko nemačkih medija prenosi kratke agencijske informacije o susretima u Briselu, a jedini koji objavljuje nešto širi tekst o Kosovu je Drugi program nemačkog javnog servisa ZDF.

“Srpski paralelni univerzum”

Autonomija deset većinski srpskih opština na Kosovu jedan je od centralnih problema u pregovorima, ukazuje ZDF. Njihov novinar boravio je na severu Kosova koji opisuje ovako:

“Svako ko dođe u Severnu Mitrovicu i druge (većinski srpske) opštine, svuda vidi srpske zastave. ‘Za ovu zemlju vredi umreti’, poručuje jedan grafit. Škole i bolnice su pod srpskom upravom. Plaćate srpskim dinarima, a ne evrima kao obično na Kosovu.”

“Zajednica ima i svoje počasne građane: predsednika Srbije Vučića, srpskog nacionalnog heroja Novaka Đokovića – i ruskog predsednika Vladimira Putina. Mnogi ovde žive u srpskom paralelnom univerzumu”, piše ZDF.

Prenosi se i izjava novinara Nenada Radosavljevića sa regionalne srpske televizije „Mir“ iz Leposavića, koji kaže: “Autonomija zapravo postoji. Ovaj narod ovde 23 godine živi pod uticajem Beograda, a ne pod uticajem Prištine. Sada je to teško promeniti u svesti ljudi.”

U članku se zatim podseća na najnovije događaje nakon lokalnih izbora i sukoba sa policijom i Kforom, a navodi se i da je “unilateralizam” Aljbina Kurtija izazvao kritike iz SAD i EU. Tu je i odgovor premijera Kosova koji kaže da se “nasilje delimično kontroliše iz Beograda”.

Nemački javni servis prenosi i ocenu Vedrana Džihića iz austrijskog Instituta za međunarodnu politiku, koji ukazuje da je problem i u Evropskoj uniji, koja “već godinama nema strategiju”, ali su, smatra austrijski analitičar, za nedavne eskalacije “odgovorni i Vučić i Kurti”.

– Srbija i dalje insistira na kontroli severa i potajno sanja o razmeni teritorija, dok Kurti s druge strane insistira na legalističkom principu i da Kosovo ima integritet na čitavoj nacionalnoj teritoriji. To nije kompatibilno – ocenjuje Džihić.

“Za lokalno stanovništvo to znači: ekonomska stagnacija, sve veća izolacija, smanjene mogućnosti. Za sada, međutim, slogan za mnoge Srbe na severu Kosova glasi: ‘Ovo je Srbija'”, zaključuje se u članku nemačkog javnog servisa ZDF.

2 COMMENTS

  1. Р1244УН
    Косово и Метохија је Србија 🇷🇸

    🇷🇺☦️🇷🇺СЛАВА РУСИЈИ

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here