Tanjug

Suočavanje s prošlošću ne sme biti preduslov za razgovore, jer inače do razgovora neće ni doći, kaže za DW Migel Berger, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova. Za uspeh su potrebni “bolni kompromisi”.

“Krajnje je vreme za završetak konflikta Kosova i Srbije. Nedostatak napretka utiče na razvoj i stabilnost obe zemlje i celog regiona”, kaže Migel Berger, državni sekretar u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova. On naglašava da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i visoki predstavnik Žosep Borelj imaju punu podršku Berlina. “Oni rade baš ono što treba: okupljaju dve strane na razgovor.”

– Na kraju će biti potrebni bolni kompromisi kako bi iz pregovora nikao obuhvatni, održivi i obavezujući sporazum koji obema zemljama omogućava članstvo u EU u perspektivi – navodi Berger u razgovoru za DW.

Upitan za izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija koji je “suočavanje s prošlošću” postavio kao uslov za razgovore, Berger kaže da je važna pretpostavka da se sve strane suoče sa svojom odgovornošću, i da je pomirenje samo tako moguće.

– Ali suočavanje sa prošlošću ne treba da bude preduslov dijaloga, inače do razgovora neće ni doći. Iz moje vizure, pre je tako da bi uspešni sporazum Beograda i Prištine olakšao suočavanje sa prošlošću – dodaje nemački diplomata.

Evropska unija ostaje “najbliži i najpouzdaniji partner” država Zapadnog Balkana, ističe državni sekretar Berger. On podseća na investicioni paket od devet milijardi evra koje EU planira za razvoj u regionu, posebno u vezi sa ekološkom i digitalnom reformom, ali je iz nedavne posete regionu poneo pomešane utiske:

– Postoji određeno razočaranje, ali sam video i veliku bliskost i interesovanje za EU. Ali mi, dakle EU, moramo jasno da stavimo do znanja da ozbiljno mislimo kad govorimo o putu u Evropsku uniju. Zato je tako važno da pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom počnu što pre – rekao je Berger za DW.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here