Youtube/DefenseWebTV
Ruska podmornica "Omsk"

Nemački avioni sposobni za praćenje ruskih podmornica počeće sa operacijama uz obalu Škotske već sledeće godine, u okviru odbrambenog sporazuma koji će biti potpisan između Londona i Berlina.

Novi sporazum, nazvan “Triniti haus agriment” (Trinity House Agreement), koji će potpisati ministar odbrane Džon Hili i njegov nemački kolega Boris Pistorijus, takođe će omogućiti nemačkoj odbrambenoj industriji da u Britaniji otvori fabriku za proizvodnju cevi za artiljerijska oružja, preneo je “Skaj njuz”.

To će biti prvi put u deceniji da se takvo oružje proizvodi u Velikoj Britaniji.

Ministar Hili opisao je taj sporazum kao “prekretnicu” u odnosima između Velike Britanije i Nemačke, naglašavajući da će to doprineti jačanju evropske bezbednosti.

– Sporazum bez presedana obezbeđuje novi nivo saradnje sa nemačkim oružanim snagama i industrijom, donoseći koristi za našu zajedničku bezbednost i prosperitet, štiteći naše zajedničke vrednosti i jačajući naše odbrambene industrijske baze – rekao je on.

Ministarstvo je napomenulo da su Velika Britanija i Nemačka “najveći potrošači odbrambenih sredstava u Evropi”. Britanija takođe ima bliske odbrambene veze sa Francuskom.

Pistorijus, koji se nalazi u Velikoj Britaniji kako bi potpisao novi sporazum, rekao je da se Berlin i London sve više približavaju.

– Zajedno ćemo povećati naše odbrambene sposobnosti, jačajući evropski stub unutar NATO-a – istakao je on.

Sporazum takođe uključuje zajednički rad na razvoju “podmorskih nadzornih kapaciteta”, s planiranim nemačkim avionima za lov na podmornice, P8-Posejdon, koji će povremeno operisati iz baze Kraljevskih vazduhoplovnih snaga u Škotskoj.

U okviru ovog sporazuma, nemački avioni bi u budućnosti mogli da budu naoružani britanskim torpedima, dok će nemačka fabrika za proizvodnju cevi za artiljerijska oružja otvoriti više od 400 radnih mesta u Velikoj Britaniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here