EPA/Milan Kammermayer
Aljbin Kurti

Politički analitičar Astrit Gaši izjavio je da je Samoopredeljenje svesno izabralo Nemačku, a ne SAD za svog strateškog partnera, ali da je zbog neuvažavanja njihovih zahteva, Berlin veoma ogorčen vladom kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

– Samoopredeljenje je znalo da će Nemačka jednog dana doći sa zahtevom. Odbijanje Asocijacije i njihovih zahteva godinu dana, čini Nemačku veoma ogorčenom Kurtijevom vladom. Ova gorčina je eskalirala do Berlinskog procesa. To je jedini mehanizam koji Nemačka ima u EU – izjavio je Gaši komentarišući izjavu specijalnog nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Zaracina.

On je dodao da se izjava Zaracina ne odnosi samo na Berlinski proces.

– Postoji gubitak nade, iritacija nemačke vlade u partnerstvu koje su preuzeli i sponzorisali u Samoopredeljenju – rekao je Gaši.

On je istakao da je Kurti objavama na Fejsbuku pružao podršku Berlinu i da je Samoopredeljenje odlučilo da za strateškog partnera izabere Nemačku, a ne SAD.

– Aljbin Kurti je izlašao sa objavama na Fejsbuku u znak podrške Berlinu. Zbog toga je Samoopredeljenje ojačalo svoj odnos sa nemačkom državom, a Nemačka je počela da ga gleda kao interesantnog partnera. Tu počinje pozicija Samoopredeljenja kao strateškog partnera prema Nemačkoj, i tu Nemačka počinje politički da ulaže u jačanje Samoopredeljenja – objasnio je Gaši.

1 COMMENT

  1. Nemačka je napravila Kurtija za koga je ISIS naivan – nije dovoljan teror nad Srbima u vidu hapšenja, upucavanja, premlaćivanja, krađa, paljenja kuća, oduzimanja zemlje, gubitka posla, zatvaranja pošte i dinara, ukidanja srpske robe… – valjda čekaju da Kurtijevi teroristi počnu da odsecaju glave Srbima i postavljaju na TikTok, pa da neko iz EU shvati o kakvom se režimu radi !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here