pixabay.com

Nemačka planira da zaposli veći broj kvalifikovanih radnika iz Indije kako bi popunila prazna radna mesta, rekao je nemački ministar rada Hubertus Hajl na marginama utakmice u kriketu sa Indijcima u Berlinu.

Dolazak Indijaca u Nemačku biće olakšan sa više od 30 mera kojima će se smanjiti birokratske prepreke za izdavanje viza.

Hajlova strategija pokazuje da manjak kvalifikovanih radnika koči rast i napredak u Nemačkoj, i da će se posledice starenja stanovništva pogoršati bez imigracije.

“U Indiji, situacija je suprotna. Tamo su visokoobrazovane starosne grupe iz godina sa visokim natalitetom suočene sa tržištem rada koje ima veoma ograničene kapacitete da ih apsorbuje”, navodi se u strategiji.

– U Indiji, milion novih ljudi dolazi na tržište rada svakog meseca – rekao je nemački ministar. Dodao je da indijska vlada promoviše migraciju.

– Iz tog razloga, Nemačka u Indiji vidi posebno važnog partnera kad je reč o useljavanju kvalifikovanih radnika – naveo je Hajl.

Naglasio je da će Nemačka digitalizovati izdavanje viza za Indiju do kraja godine, a za ostale zemlje naknadno.

– Nemački jezik jače će se promovisati, a Indijce koji su već u Nemačkoj treba bolje integrisati, na primer pružanjem pomoći u pronalasku posla – poručio je Hajl.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here