Nemačka: Ne valja – Britanci vladaju Evropom

0

Zajedništvo i drugarstvo Nemačke i Velike Britanije moguće je samo na slici
 

U poverljivom dokumentu, do kojeg je došao britanski dnevnik "Gardijan", navodi se da Velika Britanija ima "preteranu" i "prekomernu" ulogu u novim strukturama inostrane politike evropskog bloka.

 

"Evidentna je preterana uloga Velike Britanije. Treba izbeći britanski uticaj na establišment i osoblje," navodi se u tom dokumentu.

 

London previše utiče na Eštonovu

"Britansko jezgro" okrnjeno je 26. februara, kada je Eštonova imenovala danskog ambasadora u EU Pol Skita Kristofersena za "specijalnog savetnika" u EAS-u. Međutim, relativno neiskustvo Eštonove u oblasti strane politike i redovni odlasci u Veliku Britaniju, gđe joj je porodična kuća, pojačali su strahovanja da je moguće da će ona biti previše izložena uticaju Londona.

Spoljnu službu (EAS) predvodi novi šef evropske diplomatije Britanka Ketrin Ešton na osnovu dogovora koji su u novembru prošle godine postigle članice evropskog bloka. Eštonova trenutno radi na nacrtu predloga o obliku diplomatskog kora uz pomoć višerangiranih rukovodećih grupa. Predlog bi trebalo da bude objavljen u aprilu, ali bez odluka o imenovanjima.

 

Međutim, u samoj rukovodećoj grupi koja ima 13 članova tri su Britanca, dok je iz Nemačke samo jedan predstavnik. Rukovodilac kancelarije Eštonove je bivši britanski diplomata Džejms Morison.

 

Još jedna grupa Britanaca čeka da bude izabrana na ključne pozicije u arhitekturi EAS-a a to su: postojeći šef stranih delegacija EU Patrik Čajld, šef vojnog komiteta Saveta EU Dejvid Liki i šef Biroa za razmenu obaveštajnih podataka Viljem Šepkot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here