Tanjug/AP
Donald Tramp

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner u petak je upozorio da bi moglo doći do odmazde ako SAD započne trgovinski rat sa Evropskom unijom.

– Trgovinske kontroverze nikad ne vide pobednike, već samo gubitnike – rekao je Lindner na marginama godišnjeg sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Ključno je pitanje kako bi američka trgovinska politika mogla da izgleda ako Tramp izabran za predsednika, rekao je Lindner.

– U tom slučaju potrebni su nam diplomatski napori da uverimo onoga ko uđe u Belu kuću da nije u najboljem interesu SAD da imaju trgovinski sukob sa Evropskom unijom. Morali bismo da razmislimo o odmazdi – rekao je Lindner, koji pripada pro-poslovnoj Slobodnoj demokratskoj stranci koja je trenutno u koaliciji sa Socijaldemokratskom strankom kancelara Olafa Šolca.

Problem SAD sa trgovinom leži u Kini, a ne u EU, rekao je Lindner, dodajući da EU “ne bi trebalo da postane negativna nuspojava” kontroverzi između SAD i Kine.

Tramp je izneo ideju da bi se, ako on bude izabran, mogle nametnuti opšte carine od 10 do 20 odsto na gotovo sav uvoz, bez obzira odakle dolazio.

Kad bi SAD uvele takvu carinu od 20 odsto, bruto domaći proizvod EU i Nemačke padao bi u narednim godinama, naveo je Rojters u četvrtak pozivajući se na studiju nemačkog ekonomskog instituta IW. Trgovina je jedan od glavnih stubova nemačke privrede, što sugeriše da bi povećane napetosti, neizvesnost i carine pogodili zemlju jače nego druge.

Ranije ovog meseca, nemačka kancelarija za statistiku, Destatis, rekao je da važnost Sjedinjenih Država kao trgovinskog partnera za Nemačku raste.

Agencija je navela da su SAD od 2021. bile drugi najvažniji trgovinski partner Nemačke posle Kine, ali je u prvoj polovini 2024. spoljnotrgovinski promet sa SAD bio veći od onog s Kinom. Godine 2023. oko 9,9 odsto nemačkog izvoza otišlo je u SAD, prema Destatisu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here