Nemac kuje japanske sablje

0

Radio Slobodna Evropa
 

BUSOVAČA – Dok Bosanci i Hercegovci traže debele veze kako bi se zaposlili u Njemačkoj, Roland Kacmarzik došao je iz te zemlje u Busovaču i pokrenuo privatni biznis. Natrag se ne želi vratiti. Roland Kacmarzik otvorio je kovačnicu u kojoj izrađuje mačeve, ali i neke umjetnine. Zanat je naslijedio od svoga oca, a posebno ga oduševljavaju japanske katane.
x Prvo se zaljubio u svoj zanat kroz koji stvara prava umjetnička djela, a zatim i u Vinku iz Busovače s kojom ima sina.
– Ljubav prema japanskim sabljama i noževima rodila se još dok sam bio dijete. Volio sam te sablje, ali kasnije sam htio očuvati taj stari zanat izrade japanskih katana i nadam se da sam u tome i uspio – ispričao je Roland. Kovačnica koju je napravio u Busovači opremljena je svim alatima i strojevima za izradu raznih predmeta. Pored japanskih katana, radi danas i noževe, svijećnjake, te balkonske ograde i sve ono što donosi zaradu. Iako je u Busovači tek pola godine, već se zna za njegovo umijeće kovanja. Supruga Vinka nije ni sanjala da će se nakon 20 godina provedenih u Njemačkoj vratiti u rodnu Busovaču i tu nastaviti život sa svojim Rolandom. – Svi mještani koji me znaju bili su iznenađeni, šokirani da Nijemac dolazi u Busovaču. Prihvaćeni smo jako, jako dobro. Ja kao mještanka, ali i moj muž je izuzetno dobro prihvaćen. Ljudi nam pomažu uvijek kad zatreba. On kaže, došao sam u jedno selo, ali sam presretan – priča Vinka.
x Imaju sina koji pohađa treći razred srednje škole. – Sin je razumio naš jezik, ali nije znao govoriti. Međutim, moje dijete sada jako dobro govori i jako je dobar učenik. Izuzetno je dobro prihvaćen, svi mu pomažu da nauči jezik. U Njemačkoj je bilo sasvim suprotno, gdje je dijete bilo depresivno, nije voljelo ići u školu zbog mobinga jer je miran i povučen. Sada u školu ide s osmijehom i vraća se s osmijehom. Rekao je: 'Ja u Njemačku ne želim ni mrtav'", priča Vinka o svom sinu. Njegov otac Roland Kacmarzik, također, se ne misli vraćati u svoju zemlju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here