Nema milosti za grešnike

0

 

RVI OTVORENO PROGOVORIO:
Volfgang Bozbah

Predsednik Odbora Bundestaga za unutrašnju politiku, Volfgang Bozbah, je pledirao za pooštravanje Zakona o strancima, sa ciljem da islamisti u Nemačkoj mogu po kratkom postupku da budu proterani iz zemlje. "Ne smemo da budemo tolerantni na pogrešnom mestu", izjavio je tim povodom ovaj demohrišćanin listu "Berliner cajtung".
Prepreke za deportaciju nekog stranog državljanina su trenutno veoma visoke. Po njemu, valja odmah delovati ako je neko osuđen na kaznu zatvora od najmanje godinu dana bez uslovne (sadašnja granica je tri godine).
Bozbah tendira da proterivanje usledi ako neka osoba, dok "sledi svoje religiozne ciljeve" pribegava nasilju, otvoreno poziva na njega ili preti silom.
Do sada je ova mera važila samo u slučaju "političkih ciljeva".
Predlog je odmah naišao na kritike iz redova stranke Zelenih, a portparol ove frakcije u Bundestagu Folker Bek je rekao da "šareni buket zahteva Unije, od deportacije do zabrane ulaska u zemlju, pokazuje da želi da se stvori atmosfera bez pravog koncepta".
U sredu je više muslimana u Herfordu, u Severnoj Rajni-Vestfaliji, napalo grupu jazida. Broj pripadnika ove monoteističke religije u Nemačkoj se procenjuje na 90.000, a većina njih živi u Donjoj Saksoniji i Severnoj Rajni-Vestfaliji. Teroristi iz Islamske države vrše genocid nad jazidima u Iraku, priznale su i SAD.
Zbog podrške koju nemački islamisti pružaju teroristima Islamske države, i ostali političari Unije su se pridružili Bozbahu u zahtevu da su neophodne oštrije mere u slučaju njihovog nasilnog delovanja u zemlji.
Opasnost preti i od povratnika iz sirijskog rata, kao i od Nemaca koji su konvertirali u islam i koji su se borili u kriznim regionima i vratili kućama.
Broj takvih kontinuirano raste. Državna bezbednost je od početka rata u Siriji 2011. godine registrovala oko 400 radikalnih islamista, od kojih se oko 100 vratilo u zemlju i predstavljaju razlog za zabrinutost.

Ustav sužava polje delovanja
Pravno gledano pomenuti predlozi nameću nedoumice, jer državljanstvo, po nemačkom ustavu ne može biti oduzeto. Samo u retkim slučajevima može da se oduzme pasoš onome ko je svesno naveo lažne podatke u molbi za dobijanje državljanstva. Osim toga, zabrana ulaska u zemlju je takođe osetljiva tema i pritom isključena kao mogućnost za nemačke državljane, tako da bi bile neophodne krupnije zakonske izmene.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here