EPA-EFE/DEAN LEWINS

Prema saznanjima “Vesti”, više srpskih porodica je ovih dana napustilo ili napušta Australiju, pre svega, jer nisu želeli da se vakcinišu. Ljudi uglavnom odlaze u Srbiju ili u rodni kraj u regionu.

Najnovije informacije govore i da će većina međunarodnih avio-kompanija koje lete za Australiju ubuduće verovatno prihvatiti samo putnike vakcinisane protiv kovida, jer Novi Južni Vels i Viktorija, koji su trenutno jedini otvorili granice, značajno smanjuju kvote za hotelske karantine.

Prevedeno na jednostavan jezik, povratak u Australiju će biti moguć samo za minimalan broj nevakcinisanih ljudi.

Veći avio prevoznici razmatraju da li je logistički i komercijalno isplativo da prodaju karte nevakcinisanima, a neki su već obustavili tu praksu.

Od juče, Novi Južni Vels i Viktorija odobravaju dolazak bez karantina za potpuno vakcinisane Australijance, ali je karantinski kapacitet za one koji nisu primili dve doze sveden na svega 210 (Novi Južni Vels) i 250 (Viktorija) nevakcinisanih putnika nedeljno. Drugim rečima, samo 65 nevakcinisanih osoba dnevno će moći da uđe u Australiju.

S druge strane, avio-kompanije su najavile desetine hiljada dodatnih mesta na letovima za Australiju, ali mnogi prevoznici tek treba da odluče na koji način će sprovoditi nova pravila za nevakcinisane putnike.

Podrazumeva se da će se australijske države i teritorije upravljati novim kvotama za nevakcinisane na sličan način kao što je upravljano starim sistemom putničkih kvota koji je na snazi od jula 2020. godine.

Prema tim pravilima, države postavljaju sopstvene kvote za hotelske karantine, a savezna vlada, koja je odgovorna za upravljanje međunarodnim granicama, saopštava broj putnika pojedinačnim avio-kompanijama za svaki let.

Tako da neke avio-kompanije uopšte neće dobiti kvote za prevoz nevakcinisanih putnika, dok su druge dobile izuzetno mali broj, poput recimo svega četiri nevakcinisana putnika po letu, te stoga i razmatraju da potpuno odbiju da prevoze one koji nisu imunizovani.
Neke veće avio-kompanije čekaju da vide koliko su drugi prevoznici dobili, pa od toga odustali, i tek nakon toga će izračunati da li im je finansijski isplativ taj konsolidovan broj za nedeljne letove za nevakcinisane putnike.

Pored toga, avio-kompanijama nije jasno kako će funkcionisati kvote za nevakcinisane i njihove dužnosti u vezi verifikacije statusa putnika, jer njihovi sistemi za rezervacije nisu podešeni da nude pojedinačna mesta za nevakcinisane putnike.

Takođe, postoji zabrinutost da su Australijanci koji su ostali u inostranstvu bez pristupa vakcinama koje je priznala TGA, rezervisali avio letove mesecima pre nego što su nova pravila objavljena, što znači da su neki letovi možda već premašili kvotu nevakcinisanih putnika.

Pre nego što su Novi Južni Vels i Viktorija objavili kraj karantina za potpuno vakcinisane putnike, Kvantas je najavio da će prihvatiti samo potpuno imunizovane putnike na svojim međunarodnim letovima.

Na veb-stranici Emirata se takođe navodi da ukoliko neko želi da ovom kompanijom putuje za Sidnej, mora da se kvalifikuje za dolazak bez karantina. Ovaj prevoznik je odbio da komentariše mogućnost prevoza nevakcinisanih.

Singapur Erlajnz navodi da su sve usluge za Sidnej i Melburn namenjene samo za putnike koji ispunjavaju uslove, odnosno samo osobama koje su u potpunosti vakcinisani vakcinom odobrenom od TGA.

Kompanija Etihad upozorava nevakcinisane kupce koji žele da putuju u Sidnej ili Melburn da rezervišu putem imejl adrese. Prema rečima portparola ove kompanije, ukoliko putnik nema obe doze odobrene vakcine, treba da pošalje zahtev mejlom kako bi rezervisao let, jer postoji ograničen broj mesta po letu za nevakcinisane putnike.

Slično može da se pronađe i na sajtu Kataj Pacifika, gde se kaže da nevakcinisani putnici rezervišu kartu telefonom ili mejlom.

Politika Katar Ervejza za sada nije dovoljna jasna, jer na sajtu stoji da ukoliko neko rezerviše let za Sidnej mora da bude vakcinisan nekom od priznatih vakcina protiv kovida od strane TGA. S druge strane, na pitanje vezano za prevoz nevakcinisanih putnika, kompanija je saopštila da je prevozila putnike bez obzira na njihov status vakcinacije tokom pandemije.

“Nastavićemo da se pridržavamo vladine politike u zemljama u kojima poslujemo, a odgovornost je svakog putnika da obezbedi potrebnu dokumentaciju za svoje putovanje,” saopštili su iz Katara.

Nejasni prioriteti

Izvršni direktor Odbora predstavnika avio-kompanija Australije Beri Ejbrams kaže da takođe nije jasno kako će avio-kompanije da primene pravilo da australijski građani i lica sa stalnim boravkom i njihove porodice imaju prioritet u početnom, ponovnom otvaranju zemlje.
On je napomenuo da avio-kompanije ne prikupljaju dokaze o nacionalnosti ili srodstvu prilikom rezervacije.

Pravila za decu stariju od 12 godina

Druge zemlje imaju drugačije zahteve za vakcinaciju dece od 12 i više godina. Dok su Australiji potrebne dve doze, u Velikoj Britaniji u većini slučajeva je dovoljna jedna doza, a avio-kompanije su zabrinute da bi to moglo da natera celu porodicu u karantin i da će time preći njihovu kvotu u broju nevakcinisanih putnika. Deca mlađa od 12 godina ne podlažu propisima o vakcinaciji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here