EPA
Zločin koji se ne zaboravlja: Napad na SR Jugoslaviju

Više indikatora je ukazivalo da agresija može da počne svakog trenutka: doneta je politička odluka; preneta su ovlašćenja za početak agresije na vrhovnog komandanta snaga NATO; vazduhoplovne i pomorske snage NATO u okruženju stavljene su u najviši stepen pripravnosti, a kopneni sastavi u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji otpočeli su pripreme za izvršenje agresije na SR Jugoslaviju.

U 18.09. časova stigao je telegram iz 109. Centra za elektronsko izviđanje i ometanje. Pripadnici centra su poslali informacije o velikoj koncentraciji avijacije na jugu Albanije i u Sredozemlju. Komande Treće armije i Prištinskog korpusa pratile su stanje i preduzimale komandne mere u skladu sa raspoloživim informacijama.

Bombe tresu grad

Oko 20.00 časova čuli su se motori aviona. Priština je bila u mraku. Minuti su bili dugi kao sati i odjednom je niz eksplozija prekinuo sablasnu tišinu. Eksplozije su se čule iz pravca aerodroma Slatina, objekta Goleš, rudnika Belaćevac, a u svu tu zaglušujuću buku uključila se i naša PVO.

U jednom momentu su general Pavković i njegovi potčinjeni kao opčinjeni izašli na terasu zgrade Korpusa.

Rafali raznih boja PVO parali su nebo i nestajali u mraku. Nekoliko projektila ili raketa palo je na kasarnu Kosovski junaci i po rezervoarima Beopetrola.

Od svetlosnog bleska i plamena video se deo grada. Ništa se nije čulo od detonacija i fijuka šrapnela.

Dve krstareće rakete su proletele 80 do 100 metara iznad njihovih glava. Impresija je bila takva da su izgubili osećaj za realnost.

Onda se oglasio pukovnik Momir Stojanović i vratio ih u stvarnost upozorenjem:

“Gospodine generale, izuzetno je rizično da se zadržavamo na terasi. Moramo odmah da odemo u sklonište.”

Dok su silazili prema skloništu, Prištinu su potresle dve snažne eksplozije. Tresla se cela zgrada Komande. Lazarević je odmah pogodio da je cilj bio Stacionarno čvorište veze Butovački breg u neposrednoj blizini Prištine.

Nema straha ni panike

Na osnovu prvih utisaka o bombardovanju general Pavković je strahovao kakav će biti izveštaj o gubicima. Načelnik operativnog odeljenja Prištinskog korpusa pukovnik Radojko Stefanović izvestio ga je o posledicama prvog udara NATO. Naveo je da su dejstva počela u 20.07 časova i da su udari izvršeni po kasarnama Kosovski junaci u Prištini, Toplički ustanak u Kuršumliji, “Ratko Pavlović Ćićko” u Prokuplju, objektima 109. Centra za elektronsko izviđanje i ometanje u Prokuplju, Aerodromu Slatina, objektu Goleš kao i po položajima 311. srednjeg samohodnog raketnog puka PVO i 52. artiljerijsko raketne brigade PVO na Čabratu kod Đakovice.

Ponoć je prošla, a intenzitet NATO avijacije se nije smanjivao. Na komandnom mestu Prištinskog korpusa sve je besprekorno funkcionisalo. Od svake eksplozije u Prištini zgrada komande je podrhtavala. Ljudi su se navikavali na rad u tim uslovima. Izveštaji iz jedinica su neprekidno pristizali iz kojih se vidi da nema masovnih gubitaka, na položajima odbrane nema straha i panike, nema uništenih komandi ni centara veze. Uništene su prazne i napuštene zgrade i objekti jedinica koje ne možemo da sakrijemo i zaštitimo.

Komandant Treće armije bio je zadovoljan što je na vreme naredio jedinicama da izvrše raseljavanje svih rezervi Armije. Da je čekao naređenje Štaba vrhovne komande, zakasnilo bi se, a šteta i gubici bili bi ogromni.

Poziv predstavnika NATO

General Pavković je u 18.25 otišao do hotelske sobe da uzme lične stvari i čuje se sa porodicom. Vraćajući se nazad u komandu, oko 19.20 zazvonio mu je telefon. Prepoznao je da pozivalac zove iz inostranstva. Aktivirao je telefon i javio se muški glas koji je rekao:

“Ja sam zvanični predstavnik NATO. Za nekoliko trenutaka počeće agresija na vašu zemlju, mnogo veća i jača nego što je bila u Iraku u zalivskom ratu. Vama se pruža mogućnost da spasite svoju vojsku i narod…”

Pavković je prekinuo vezu.

Prve izveštaji o žrtvama

Saradnici su Pavkovića izvestili da je na osnovu prikupljenih podataka poginulo 12 pripadnika Treće armije i 11 drugih lica.

U izveštavanje se uključio i general-major Đaković koji je rekao da je među prvim ciljevima avijacija NATO pogodila Osnovno komandno mesto Treće armije u Kuršumliji pri čemu je život izgubilo sedam lica. General Lazarević je već dobio izveštaj komande 354. pešadijske brigade i dopunio prethodnike da je kasarna u Kuršumliji gađana sa sedam projektila pri čemu su na razorenom Osnovnom komandnom mestu Treće armije život izgubili potpukovnici Zoran Petrović i Vlastimir Stanojević iz komande Armije i pet pripadnika 354. pešadijske brigade koji su bili angažovani na seljenju magacina ratnih materijalnih rezervi Savezne vlade.

1 COMMENT

  1. Heroji tog teskog vremena osudivani od zlocinaca Nato koji su napravili veliki zlocin nasoj lijepoj zemlji trebali li odgovarati.Ostajete nasi HEROJI olicje kako se brani Otacbina .

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here