Vesti
UKLANJANJE MINA: Vojnici na terenu posle deblokade karaule

Deblokada karaule Morina 23. maja 1998. bio je prvi otvoreni sukob tadašnje Vojske Jugoslavije i tzv. OVK. Akciju je lično odobrio tadašnji načelnik GŠ VJ Momčilo Perišić.

“Tog dana trebalo je deblokirati komunikaciju do karaule, izvršiti snabdevanje namirnicama, evakuaciju bolesnih vojnika i izvršiti popunu i zamenu ljudstva. Iako sam bio zadovoljan tom vešću, uveravao sam komandanta Treće armije da akcija ne može proći bez sukoba sa terorističkim snagama, koje su se utvrdile u naseljima i duž komunikacije, izradili bunkere i utvrđenja iz kojih će jedinici za deblokadu pružiti oružani otpor. Komandant Armije je bio saglasan sa tim i naredio je da se odmah otpočne planiranje akcije i pripremi jedinica koja akciju treba da realizuje. Takođe je naredio da se preko javnih glasila obavesti mesno stanovništvo za predstojeću vojnu aktivnost, a time će biti obaveštene i terorističke snage”, priseća se Pavković.

On je lično je sa isturenog komandnog mesta komandovao akcijom koja je trebalo da bude uvod u širu operaciju kodnog naziva Grom.

Bunkeri i barikade

Izviđačka patrola je ubrzo izvestila da se u selu Ponoševac nalaze naoružani teroristi u bunkerima izrađenim od betonskih blokova i džakova sa peskom. Put je preprečen barikadama, a oni su spremni da pruže oružani otpor vojsci.

– Doneo sam odluku da po svaku cenu deblokiram karaulu i dođem do svojih vojnika što znači da je oružani sukob sa teroristima neizbežan. O tome sam izvestio komandanta Treće armije. Nije bio zadovoljan mojom odlukom. Smatrao je da treba sačekati da se šiptarski teroristi sami povuku. Bio sam jako ljut. U glavi su mi se rojila sećanja iz 1991. kada su takav stav imali generali Veljko Kadijević, Života Avramović, Konrad Kolšek, Stane Brovet i mnogi drugi. Zbog njihove neodlučnosti država se raspala, a poginulo je na desetine hiljada ljudi. Znao sam da ne smem da se dvoumim i čekam, a nisam verovao da će se teroristi sami povući – priseća se Pavković.

Pretila je opasnost da teroristi napadnu karaulu i likvidiraju graničare ako osete da se vojska koleba i odugovlači.

Svaka kuća utvrđenje

– Morao sam da uđem u sukob sa pripadnicima naroda moje države koji je odlučio da se terorizmom brutalno suprotstavi svojoj vojsci. Smetnuvši s uma da razgovaram sa svojim komandantom ljutito sam rekao generalu Samardžiću: “Dok sam ja komandant Korpusa neću dozvoliti da u mojoj zemlji teroristi drže u blokadi moje vojnike, a da im ja ne pružim pomoć koju oni očekuju. Ukoliko ne prihvatite moju odluku molim da me odmah smenite sa dužnosti.” Naredio sam da borbena grupa nastavi pokret. Posle pedesetak metara na njih je otvorena veoma jaka unakrsna vatra. Svaka kuća je bila pretvorena u utvrđenje. Rovovi bunkeri i saobraćajnice videli su se golim okom. Pucali su na nas sa svih strana. Nisam očekivao toliku drskost terorista i njihovu rešenost da se ogluše o pozive i suprotstave vojsci oružjem – priseća se Pavković.

ODOBRIO AKCIJU: Momčilo Perišić
Ostaci karaule Morina

Nezadrživ napad

Pavković kaže da je napad borbene grupe Prištinskog korpusa u deblokadi karaule Morina bio “nezadrživ”.

– Jedinice borbene grupe kretale su se nezadrživo u borbenom rasporedu i razbijale sve pred sobom. Samo dejstvom jednog od tenkova na putu do karaule uništeno je desetak bunkera izrađenih od čvrstog materijala iz kojih je otvarana žestoka vatra. Uništeno je i više desetina mitraljeskih gnezda. Teroristi su se povlačili i bežali shvativši da je svaki njihov otpor uzaludan. Osim pojedinačnih pucnjeva svaki otpor je prestao. Posle dva sata borbe karaula Morina je deblokirana, izvršeno je snabdevanje namirnicama i zamena ljudstva – navodi Pavković.

Dodaje da se borba prenela i dalje, kada je iz sela Smonica započela artiljerijska vatra po snagama vojske, ali je energičnim dejstvom neprijatelj neutralisan.

Snimci borbi na RTS

Podnoseći raport, general Pavković je detaljno izvestio generala Samardžića o izvršenom zadatku. Očekivao je da će on biti ljut zbog tona kojim mu se obraćao neposredno pre početka akcije. Ali, nije bilo tako.

“Samardžić je bio zadovoljan i rekao da su profesionalno postupali i dobro izvršili zadatak. RTS je u svom Dnevniku u udarnom terminu prikazao opširni snimak sa akcije deblokiranja karaule Morina. Pažnju javnosti plenili su detalji u kojima se prikazuje dejstvo tenka po utvrđenim bunkerima na komunikaciji, gde su građani mogli da vide razmere šiptarske pobune i teroriste koji ne prezaju da se oružano suprotstave legitimnoj vojnoj sili države. Tako je završen prvi otvoreni i direktni sukob Vojske Jugoslavije i terorističke OVK koji je naznačio početak protivterorističke operacije VJ na Kosovu i Metohiji. Ali do punog angažovanja jedinica VJ u sadejstvu sa snagama MUP proći će više od dva meseca”, navodi Pavković.

Sutra – Neispričane priče iz rata: Delovi iz autobiografije generala Nebojše Pavkovića (23): Razgovor sa Stanišićem

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here