EPA-PHOTO/EPA/MLADEN ANTONOV

Te 1998. godine, prema obaveštajnim podacima tadašnje Vojne službe bezbednosti, došlo je do ozbiljnog previranja unutar albanske zajednice na Kosovu i Metohiji. Generala Nebojšu Pavkovića o tome je informisao tadašnji načelnik ovog odseka, a kasnije načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović.

“Komandanti tzv. OVK nisu prihvatili zahteve Ibrahima Rugove da se ‘borba za nezavisnost Kosova’ vodi političkim sredstvima i razgovorima. Oni su smatrali da je ta borba efikasna i izvodljiva samo oružanim putem. Time je Rugova izgubio svaki politički uticaj na dalja dešavanja na KiM jer nije podržavao ratnu opciju. Idejni vođa tzv. OVK Adem Demaći je više puta tokom maja izjavljivao da oni kontrolišu više od 250 sela i 40 odsto teritorije KiM sa više od 800.000 stanovnika. Stojanović je došao i do saznanja da meštani dva važna sela u Metohiji Junika i Batuše smatraju da je oružana borba za civilno stanovništvo pogubna. Oni žele da se otklone od tzv. OVK i predaju naoružanje pripadnicima MUP Srbije. U toku izrade referata stigla je informacija o lokacijama zatvora koje je na KiM formirala tzv. OVK za Srbe i Albance neistomišljenike”, priseća se Pavković.

Referisanje u Beogradu

Sve relevantne informacije o događajima na KiM uvrstio je u svoj referant koji je predao na sastanku sa državnim rukovodstvom Srbije i tadašnje SRJ. U referat je ugrađen narastajući terorizam koji država nije mogla da kontroliše, pretvaranje albanskih sela u terorističke baze koje tzv. OVK služe za logističku podršku u celini, blokada glavnih saobraćajnica uz činjenicu da je oko 40 odsto teritorije KiM pod kontrolom terorista, unošenje velike količine oružja na KiM, bez obzira na značajne zaplene koje svakodnevno vrše pripadnici Korpusa.

Takođe, konstatovano je i da teroristi svakodnevno izvode akcije koje iscrpljuju i razvlače u prostoru snage MUP. Rezultati koje su jedinice MUP ostvarile suprotstavljajući se teroristima nisu dale pozitivne rezultate.

Pavković kaže da je sastanak u Predsedništvu bio prvi na kome su prisustvovali i predstavnici države, ali i pripadnici VJ i MUP Srbije.

Tadašnji predsednik Srbije Milan Milutinović je ocenio da su blokirane komunikacije na KiM veliki problem i zatražio da se hitno izvede deblokiranje važne komunikacije Peć-Đakovica. Zatražio je da VJ pomogne MUP u izradi plana te akcije, a po potrebi i da im pruži drugu pomoć.

Pavkoviću je naloženo da sa Jovicom Stanišićem, načelnikom Resora državne bezbednosti koji je imao zaduženje komandanta Međuresorskog štaba (MRŠ), odnosno kordinatora rada svih resora MUP na KiM.

Saradnja sa Stanišićem

Nakon razrade plana za deblokadu puta Peć-Đakovica, Stanišić mu je predložio da Prištinski korpus izradi i varijantu plana zajedničkog angažovanja VJ i MUP na slamanju terorizma na Kosovu i Metohiji. General Pavković je prihvatio da se napravi i taj plan ali je napomenuo da do njegove realizacije neće doći dok ga ne odobri Generalštab VJ i Komanda Treće armije.

Kada je plan koji je lično uradio predočio komandantu Treće armije, generalu Samardžiću priseća se sastanka koji je usledio.

“Na jutarnjem referisanju 22. maja 1998. upoznao sam komandanta Treće armije sa teškim stanjem na karauli Morina zbog blokiranog puta i nemogućnosti dotura namirnica i medicinske pomoći. Predložio sam mu da izvršimo deblokadu puta. Na ovo važno pitanje general Samardžić nije reagovao, ali je iskoristio priliku da mi kaže da general Perišić izričito zabranjuje upotrebu jedinica Treće armije na KiM, a naročito pod komandom Međuresorskog štaba i Jovice Stanišića. Nisam mogao da razumem taj animozitet između čelnih ljudi vojske i policije koji je nanosio ogromnu štetu interesima države i narodu koji je živeo na Kosmetu”, kaže Pavković.

Sastanak u Predsedništvu

Na sastanku održanom 20. maja 1998. u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Milan Milutinović, predsednik Srbije, Zoran Lilić, potpredsednik Savezne vlade, zatim predstavnici MUP: ministar Vlajko Stojiljković, general Vlastimir Đorđević, načelnik Resora javne bezbednosti, Jovica Stanišić, savetnik predsednika SRJ i načelnik Resora DB, generali Obrad Stevanović i Rade Marković i načelnik DB za KiM David Gajić.

Iz vojne strukture sastanku su prisustvovali general-pukovnik Dušan Samardžić, komandant Treće. armije, general-pukovnik Aleksandar Dimitrijević, načelnik Uprave bezbednosti VJ, general-major Nebojša Pavković komandant Prištinskog korpusa i pukovnik Petar Kuzmanović, načelnik Odeljenja bezbednosti Treće armije.

Plan o sadejstvu

“Na sebe sam preuzeo obavezu da izradim plan o zajedničkom angažovanju MUP i VJ za odblokadu komunikacija i suzbijane terorizma na prostoru Kosova i Metohije. Odlučio sam da uložim napor i kvalitetno uradim taj plan iako nisam bio optimista da će ga komandant Treće armije i načelnik GŠ VJ prihvatiti. Kada su pukovnik Đaković i oficiri policije završili radnu kartu i odluke, svi zajedno smo pogledali oba plana i zaključili da su dobro izrađena. Naredio sam Đakoviću da dokumenta kopira u tri primerka i jedan uputi Jovici Stanišiću, drugi Komandi Treće armije, a treći da zadrži u Komandi Prištinskog korpusa”, kaže Pavković.

SUTRA – Neispričane priče iz rata: Delovi iz autobiografije generala Nebojše Pavkovića (22): Operacija Grom