Vesti
VIŠE DANA VOĐENA ŽESTOKA BORBA: Jašari je kuću pretvorio u tvrđavu

Zbog eskalacije terorizma na KiM specijalni izaslanik predsednika SAD za Balkan Robert Gelbard upozorio je 6. januara 1998. vrhušku tzv. OVK da je vlada SAD može proglasiti terorističkom organizacijom. Da te namere nisu bez osnova Gelbard je potvrdio na sastanku sa političkim vođama održanog 22. februara u Prištini kada je oštro osudio divljanja tzv. OVK i tom prilikom ih nazvao terorističkom organizacijom.

SAD: OVK je teroristička

Informativna agencija Beta objavila je 23. februara 1998. godine vest:

“Robert Gelbard je sinoć na konferenciji za štampu u Američkom informativnom centru, na kraju boravka u Prištini, izjavio da SAD osuđuju napade na policiju ‘grupe koja sebe naziva Oslobodilačkom vojskom Kosova’.” Dodao je da ‘SAD ocenjuju da je reč o terorističkoj organizaciji i da su njene akcije terorističke’.”

Istog dana Gelbard je imao brifingu za štampu u hotelu Hajat Ridžensi u Beogradu.

– Mi smo duboko uznemireni snažno osuđujemo neprihvatljivo nasilje od strane terorističkih grupa na Kosovu, a posebno OVK. To je, van svake sumnje, teroristička grupa. Ne prihvatam nikakva opravdanja. Radeći godinama na problemu terorističkih aktivnosti, znam veoma dobro kako da prepoznam terorističku grupu, da je definišem odbacujući retoriku i ostajući samo na činjenicama. A delovanje tih grupa govori samo za sebe – rekao je Gelbard.

Umesto smirivanja, došlo je do još intenzivnijih terorističkih napada tzv. OVK koja je proglasila “slobodnu teritoriju Lauša” i 5. marta 1998. uvela policijski čas u albanskim selima. Štab MUP je angažovao jače snage i usmerio ih ka Lauši. Teroristička grupa koju je predvodio Adem Jašari postavila je zasedu na putu i ubila nekoliko policajaca.

Rat pre rata

Posle toga je usledila policijska akcija njegovog hapšenja. Pretvorilo se u rat pre rata.

Za vreme trajanja tog sukoba u selu Prekaze general Pavković je razgovarao sa generalom policije Obradom Stevanovićem koji je izbegavao da ga informiše o aktivnostima. Ipak načelnik Odseka bezbednosti PrK potpukovnik Momir Stojanović je saznao da se radi o akciji hapšenja Jašarija i izvestio Pavkovića. O tom događaju general Pavković kaže:

„Posle više dana žestokih borbi i poziva na predaju Adem Jašari je likvidiran, a u toj kući tvrđavi poginulo je još oko 50 lica. Pošto su borbe utihnule policija nas je izvestila o toj akciji i general Samardžić mi je odobrio da odem tamo i vidim šta se događalo. Krenuo sam vozilom sa civilnim tablicama koje je vozio vozač Dragan Kapor. Posle akcije policije i borbi u selu Prekaze koje su imale velikog odjeka, na celoj trasi puta nismo sreli ni ljude ni vozila. Sve je osim policijskih punktova bilo avetinjski prazno”, opisuje Pavković.

Štab MUP-a se nalazio u fabrici lovačke municije u mestu Srbica i tamo je zatekao generala Obrada Stevanovića, dvadesetak policajaca i komandante Specijalnih antiterorističkih jedinica majore Zorana Simovića Tutinca i Trajkovića.

– Imanje porodice Jašari je od fabričkog kruga delio samo zid tako da se sa osmatračnice iz kruga fabrike video ceo kompleks zgrada koje su oni koristili. Jasno su se videli tragovi borbe na objektima. General Stevanović mi je napomenuo da je policija bila u prilici da likvidira Jašarija snajperskih hicem ali namera je bila da se on uhapsi – svedoči Nebojša Paković.

Na imanju Jašarija zaplenjeno mnogo oružja
Robert Gelbard, Ibrahim Rugova i Ričard Holbruk

Zaseda kod Likošana

U zasedi koju su postavili kod mesta poznatog kao Šest hrastova kod sela Likošane teroristi su ubili dva policajca. Štab MUP u Prištini nije mogao da otrpi ovakvu provokaciju i energično je krenuo u akciju protiv izvršilaca ovog dela. Ali za vreme sukoba u borbu su se uključile druge jedinice OVK pod komandom Sulejmana Selimija i Adema Jašarija iz sela Prekaze. Njima se priključila i grupa braće Gecaj iz Lauše. Posle puna dva dana borbi MUP je uspeo da razbije teroriste i likvidira oko 20 lica, a poginula su i četiri policajca.

Pavković svedoči da vojska o ovoj akciji policije nije znala ništa!

Kuća opasana bunkerima

“Jašari je dozvolio starcima, deci i ženama da napuste mesto sukoba, ali je sprečio najbližu porodicu da to isto učini i oni su zajedno sa njim stradali. Telo Jašarija je pronađeno u kući. Pored njega je bio i pištolj S2 99 koji je uzeo od jednog policajca ubijenog u zasedi prethodnih dana. Na imanju sam uočio pet-šest bunkera izrađenih i utvrđenih na dobro odabranim mestima, a u okolini imanja izgradili su zemunicu u kojoj su se krili tokom noći. Deo leševa još nije bio izvađen iz ruševina dok su tela većine poginulih već bila odnesena. Na mestima pogibije videla se sasušena i usirena krv”, priseća se Pavković.

PREDVODIO GRUPU TERORISTA: Adem Jašari

Sutra – Neispričane priče iz rata: Delovi iz autobiografije generala Nebojše Pavkovića (19): Komanda gluva za izveštaj

1 COMMENT

  1. Sve je Laž i izmišljotina Drecuna ,Kosovo ima snimljenu tu akciju policije i vojske Srbije dok su opkoljivali kuču i okolinu kako su napali i ubijali civilno stanovništvo djecu stace i žene sve dok je mala curica posle nekoliko sati pucnjave izvučena iz ruševina koja je ostala pukom slučaju živa i odvedena od strane policije u fabici municije snimak se sastoji od 4 VHF Kasete koje traju do 6 sati.
    Kad bude se tražila odšteta iz Srbije svi snimci biče prikazani na Sudu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here