EPA
Kfor

Politički analitičar Fidan Ukaj smatra da ni u kom slučaju ne može doći do sukoba Kosovske policije i Kfora zbog otvaranja mosta na Ibru, ukazujući da institucije u Prištini poštuju poruke međunarodnih predstavnika na Kosovu.

Ukaj smatra da su “politička parada” preko mosta na Ibru i pitanje brzog otvaranja pokrenuti isključivo zarad dobijanja “političkih poena”.

– Ipak, ova politička parada šteti mogućnosti otvaranja mosta i koristi se za političke svrhe. Sve dosadašnje akcije zasnivale su se na ranije dogovorenim sporazumima u Briselu, poput merenja stabilnosti mosta, uklanjanja nacionalističkih grafita. Ipak, mislim da bi završna faza trebalo da bude faza koordinacije sa bezbednosnim faktorima i u zavisnosti od njihovih procena, most treba da se otvori, a ne na brzinu, kao što to pokušavaju naše institucije – ocenio je Ukaj.

Analitičar smatra da nikada neće doći do sukoba kosovskih policajaca i američkih vojnika.

– To se nikada neće desiti jer smo poslednju vežbu koju su imale najelitnije jedinice Kosova, sa onima iz Albanije, bile upravo pod nadzorom SAD. Sve ostale bezbednosne komponente, uključujući i Kfor u ovom slučaju, jasno stavljaju do znanja kosovskoj politici da će, ako eventualno dođe do otvaranja mosta na Ibru bez njihove volje, pružiti otpor i mislim da institucije Kosova uzimaju takave poruke ozbiljno – zaključio je Ukaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here