Ne okrećimo glavu od stradanja Srba

0

 

Skup je počeo parastosom svim kosovskim junacima i svim rodoljubima koji su do sada dali svoje živote na braniku otadžbine. Parastos su služili sveštenici Vojislav Pavlović, Milovan Sredojević, Jovan Marjanac, Vukić Atanacković i gost iz otadžbine otac Velimir Dimitrić.

 

Novak u svim srcima

Na svakom koraku u Binbruku, tema broj jedan bila je veličanstvena pobeda najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića, koju je izvojevao nad Rodžerom Federerom, u finalu Vimbldona. Veliki Novak bio je tog dana u svim srcima kao neka neugasla nada da pred vaskolikim srpstvom budućnost izgleda sjajnije od sumorne svakodnevice.

Miodrag Dangubić, predsednik Srpske narodne odbrane za Kanadu glavni govornik na ovogodišnjem Srpskom danu u Binbruku, u svom govoru upitao se: Kuda ćemo danas kao narod?

– Pred nama su dva puta: nastavak borbe i očuvanje slobodarskog plamena "za daleko neko pokolenje" , ili da se pognute glave pomešamo sa ostalim narodima, nestanemo u njihovim kulturama i običajima – naglasio je Dangubić i nastavio: – Srpska narodna odbrana u Kanadi želi da povrati misiju naših osnivača od pre 100 godina. Da svakog Srbina na ovom kontinentu opomene ko je i da pomogne svakom naporu očuvanja naših vekovnih odlika, da svakome ko hoće da učestvuje u toj nevidljivoj borbi pruži ruku i podršku.

 

Visoka odlikovanja iz Srpske

Na Srpskom danu u Binbruku uručene su Oktobarske spomenice 1991. Ovo visoko odlikovanje iz Republike Srpske dobili su Miodrag Dangubić, Milan Lešić, Neđo Krajišnik, Željko Prica, Miša Alimpijević i Dušan Pešikan.

U nadahnutom govoru Dangubić je povukao i paralelu između Miloša Obilića i Gavrila Principa.

– Znamo da su i Miloš i Gavrilo heroji jedne iste borbe, koju naš narod vodi bez prestanka za slobodu, borbe koja nema kalendara i koja prevazilazi dimenziju ljudskog čulnog opažanja.

Nije Miloš ubio sultana Murata u Aziji, niti je Gavrilo došao u Beč da pogubi oholog nadvojvodu. Oba vidovdanska podviga desila su se na srpskoj zemlji, koja tek u našoj generaciji za neke odrođene Srbe predstavlja tuđinu. Srbi jesu bili okupirani, ali nikada i nikome nisu bili robovi, niti se ropska svest ikada mogla odomaćiti u duhu narodnog bića. Međutim, naše postojanje je ugroženo do te mere da možemo svakodnevno videti kako u otadžbini naša braća odstupaju od srpstva, kako se odriču crkve Hristove i Svetosavske, kako zaboravljaju Gazimestan. Vidimo kako nestaje srpski jezik i kultura, koja je u srednjem veku prednjačila u ljudskom rodu i stvorila renesansu – u Gračanici, Dečanima, Đurđevim Stupovima i drugim, još postojećim tragovima našeg velikog naroda.

 

Krajišniku zabranjen dolazak

Glavni gost na ovogodišnjem Srpskom danu u Binbruku trebalo je da bude Momčilo Krajišnik, jedan od najviših ratnih rukovodilaca u Republici Srpskoj. Krajišnik ipak nije došao u Kanadu, jer mu to nije dozvolila kanadska Vlada. Podsećamo da je Krajišnik bio haški osuđenik i nakon odslužene dve trećine kazne, dočekao je slobodu.
Krajišnik je poslao pismo u kom između ostalog piše:
– I ova odluka kanadske Vlade predstavlja praksu satanizacije našeg naroda i njegovih političkih i vojnih vođa, koja traje već godinama.
Optužuju nas zato što smo branili ono što je srpsko, zato što smo imali snage i hrabrosti da stanemo na čelo našeg naroda kada su mu se pripremali novi Jasenovci, Prebilovci, nova Jadovna, nove jame bezdanice. Ali mi nećemo kleknuti pred tim optužbama. Ponosno i uzdignute glave trebamo reći ko smo i šta smo.
Zanimljivo je da kanadske vlasti ni prošle godine nisu odobrile vize za goste Srpskog dana u Binbruku. A bilo je predviđeno da gosti budu Božidar Vučurević, bivši gradonačelnik Trebinja i Vukota Govedarica, poslanik u Skupštini Republike Srpske.

Dangubić se osvrnuo i na aktuelnu situaciju u srpskom korpusu.

– Danas je naš narod u potpunom beznađu! U Beogradu, na vladajućim pozicijama, kao da se smenjuju po kriterijumu – ko je gori, neka vlada! Kao rezultat toga, mi smo danas potpuno izgubljeni, tumaramo po svetu i ne znamo šta nam sutra donosi. Mnogi od naših sunarodnika su odustali od borbe i okrenuli glavu od narodnog udesa, priklanjajući se lažnim vrednostima vladajuće civilizacije, koja negira i Boga i čoveka.

Slobodarstvo Srba kao vodilja i ideal čitavog naroda, nema primera u ljudskoj istoriji. Mi nismo umeli kao drugi, da sagnemo glavu i budemo saučesnici globalnoj nepravdi i zlu. Na to nas je obavezivala kosovska zakletva, čiju godišnjicu danas obeležavamo ovde, hiljadama kilometara daleko od otadžbine – istakao je u svom govoru Dangubić.

 

Spomenik Tesli u Hamiltonu

Zvanični deo programa počeo je nastupom pevačke grupe Nade Raković, koja je izvela kanadsku himnu "O, Kanada" i srpsku "Bože pravde" .
Pored Miodraga Dangubića, predsednika SNO, goste su pozdravili i sveštenik Velimir Dimitrić, kao gost iz otadžbine, Aleksandar Pantelić, predsednik SNO sa sedištem u Nijagara Folsu i Petar Manojlović Dinarac, potpredsednik Pokreta srpskih četnika Ravne gore. Za razliku od ranijih godina na ovogodišnjem Srpskom danu u Binbruku nije bilo predstavnika kanadskog političkog establišmenta.
Veroslav Đurđević je informisao prisutne o inicijativi da se izgradi spomenik Nikoli Tesli u Hamiltonu.
U kulturno-zabavnom delu programa nastupili su folkloristi "Morave" iz San Diega i guslar Vladimir Đerić iz Hamiltona. Predsednici Folklornog ansambla "Morava" iz San Dijega Dobrili Andhajm, Miodrag Dangubić je uručio plaketu Srpske narodne odbrane.
Patriotske pesme govorili su pesnici Milan Bauk i Damjan Dako Gligić iz Hamiltona. Program je vodio pesnik Dušan Pešikan.
Tokom celog dana narodno kolo nije prestajalo, a goste je zabavljao orkestar Kolo, frontmena Mikija Minića iz Toronta.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here