Naučnik NASA pao zbog 10.000 dolara

0

 

Stjuart Dejvid Nozet

Nozet je pokušao da proda poverljive podatke osobi za koju je verovao da je izraelski obaveštajni oficir, a u stvari je bio prerušeni agent FBI-ja. Tokom poslednjih mesec dana naučnik je agentu doturao pisma u kojima bili sadržani odgovori na pitanja u vezi sa američkim satelitima, sistemima za rano upozorenje, sredstvima odbrane ili odmazde protiv napada širokih razmena i elementima odbrambene strategije. Zauzvrat, Nozet je od prerušenog FBI agenta dobio ukupno 10.000 dolara.

 

"Činjenica da Nozeta, ako bude osuđen, može da čeka doživotna robija, treba da služi kao upozorenje svima koji razmišljaju o ugrožavanju naše nacionalne bezbednosti zarad profita", rekao je asistent američkog državnog tužioca Dejvid Kris.

 

Inače, koliku štetu je potkupljivi naučnik mogao da prouzrokuje, jasno se vidi iz saopštenja američkog Ministarstva pravde, u kojem, između ostalog, stoji: "Od 1989. do 2006. Nozet je imao pristup dokumentima sa oznakom ’najveća tajna’, tako da je redovno i često imao uvid u informacije i dokumenta koja su u vezi sa državnom odbranom SAD-a". Nozet je, naime od 1989. do 1990. radio u Državnom svemirskom savetu Bele kuće, zatim deset godina u Ministarstvu energije, a od 2000, kad je osnovao sopstvenu kompaniju, razvio je niz naprednih tehnologija za vladu SAD-a, uključujući tu pre svih Pentagon i čuvenu NASA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here