pixabay.com

Brusnica, to sitno ali moćno voće, sve češće se nalazi u središtu istraživanja jer su njene zdravstvene prednosti zaista velike.

Najnovija studija sa Univerziteta Istočna Anglija otkriva da svakodnevna konzumacija brusnica može doneti značajne koristi za pamćenje i kognitivno zdravlje.

Rezultati ukazuju na to da bi brusnica mogle da igra važnu ulogu u prevenciji demencije i smanjenju nivoa “lošeg” holesterola.

Tokom istraživanja, naučnici su pratili grupu od 60 zdravih učesnika u periodu od 12 nedelja. Polovina ispitanika unosila je prah brusnice, dok je druga polovina primala placebo.

Na kraju studije, oni koji su svakodnevno konzumirali brusnice pokazali su značajno poboljšanje u pamćenju za svakodnevne događaje, bolju cirkulaciju u mozgu, i niže nivoe LDL holesterola – poznatog kao “loš” holesterol.

Istraživač dr Dejvid Vozur, koji je vodio ovaj projekat, naglasio je da su rezultati veoma obećavajući i da otvaraju vrata daljim istraživanjima o tome kako brusnice i druge bobice mogu doprinieti očuvanju kognitivnih funkcija,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here