Pexels
Ilustracija

Naučnici upozoravaju na opasnosti zapadnjačke ishrane za ljudski organizam.

Kako se pokazalo, od šest popularnih tipova ishrane, upravo zapadnjački stil može dovesti do raka creva, piše Nature.com.

Stručnjaci su proučavali šest popularnih tipova ishrane i njihov uticaj na crevni mikrobiom: mediteransku, biljnu, keto, visokoproteinsku, zapadnjačku i ishranu bogatu vlaknima. Jedino zapadnjačka ishrana negativno utiče na zdravlje crevnog mikrobioma. Ona se temelji na brzoj hrani, prženom mesu, sokovima, slatkišima i mlečnim proizvodima.

“Mnogo masnoća i šećera, te nedostatak vlakana, ne dopuštaju crevima da proizvode kratkolančane masne kiseline u količinama koje su potrebne za energetski metabolizam i pravilno funkcionisanje imunološkog sistema,” napisali su naučnici u svom zaključku.

Pokazalo se da zapadnjačka ishrana izaziva nekoliko bolesti: kolorektalni karcinom, ulcerozni kolitis i Kronovu bolest.

Kada je u pitanju najkorisnija ishrana, naučnici su zaključili da je to mediteranska.

Blagotvorno deluje na organizam kod kardiovaskularnih patologija, upala creva i dijabetesa tipa 2. Mediteranska ishrana podrazumeva uravnoteženu ishranu sa puno povrća, citrusa, celih žitarica, mahunarki, morskih plodova i malo crvenog mesa. Nekoliko godina zaredom proglašena je najboljom na svetu, a bogata je omega-3 masnim kiselinama, vlaknima, B vitaminima i raznovrsnim antioksidansima.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here